Svijet
0

Human Rights Watch: Sve strane u sukobu krive za "ratne zločine"

FENA
Etiopska vojska, somalijske vladine snage i pobunjenici koji se sukobljavaju u Mogadišu već sedam i po mjeseci, počinili su "ratne zločine", navodi se u izvještaju Human Rights Watcha (RHW) koji je objavljen u ponedjeljak.

"Etiopske snage, somalijske snage i pobunjenici, svi su odgovorni za velika i sistematska kršenja ratnih zakona u Mogadišu", oni su počinili "mnogobrojne ratne zločine", tvrdi HRW u ovom dokumentu na 133 stranice.

"Sve strane u sukobu su pokazale kriminalnu indiferentnost prema civilima", smatra izvršni direktor organizacije za zaštitu ljudskih prava Ken Roth u saopćenju koje je objavljeno u Najrobiju.

"Indiferentnost Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija prema toj krizi samo je povećala tragediju" Somalijaca, dodao je on.

Somalija je u građanskom ratu od 1991. godine, ali se situacija radikalno promijenila posljednjih mjeseci s padom u januaru 2007. godine islamskih sudova koji su mjesecima kontrolirali skoro cijeli središnji i južni dio Somalije, računajući i Mogadiš.

Sudove je rasformirala etiopska vojska koja je saveznica somalijske vojske. Od tada, Mogadiš je pozornica redovnih napada pobunjenika u čijim su redovima islamistički borci.