{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Human Rights Watch se uzdaju u Baracka Obamu

F
FENA
15.1.2009. u 09:33
0
0
Human Rights Watch se uzdaju u Baracka Obamu
0
Human Rights Watch se uzdaju u Baracka Obamu
Organizacija Human Rights Watch pozvala je budućeg američkog predsjednika Baracka Obamu da na svjetskoj sceni obnovi čelnu poziciju Sjedinjenih Država na području ljudskih prava.
U izvještaju objavljenom u srijedu ova međunarodna organizacija koja prati poštivanje ljudskih prava širom svijeta poziva Obamu da svojim angažmanom ukloni, kako se navodi, "ogromnu štetu" koju je na ovom području učinila administracija predsjednika Georgea Busha.

Human Rights Watch također je ponovio svoj poziv da se zatvori američki vojni zatvor u Guantanamu na Kubi, gdje su već godinama zatočeni stranci koje se sumnjiči za terorizam, ali protiv njih, većinom, nisu podignute optužnice.

Barack Obama je u predsjedničkoj kampanji često kritizirao ovakvu praksu i očekuje se da će najaviti zatvaranje Guantanama ubrzo nakon preuzimanja predsjedničke dužnosti, u utorak 20. januara.

Human Rights Watch u svom izvještaju također upozorava da će ako Zapad odustane od promicanja i zaštite ljudskih prava, inicijativu na svjetskoj sceni preuzeti zemlje koje se opiru međunarodnom praćenju ove problematike.

Te zemlje su prema Human Rights Watchu, prenose agencije, među ostalima i Kina, Egipat, Rusija, Indija, Pakistan te Alžir.

Izvještaj HRW-a za 2009. na 564 stranice donosi 19-godišnji pregled stanja ljudskih prava u svijetu, uz prikaze stanja u više od 90 zemalja.

U izvještaju se dokumentiraju kršenja ljudskih prava što su ih počinile države i paravojne oružane grupe širom svijeta, uključujući napade na civile u sukobima u Afganistanu, Kolumbiji, DR Kongu, Gruziji, Izraelu i Palestinskim teritorijima, Somaliji, Šri Lanki i Sudanu.

Iznose se podaci o političkoj represiji u Mijanmaru (Burma), Kini, Kubi, Iranu, Sjevernoj Koreji, Saudijskoj Arabiji, Uzbekistanu i Zimbabveu.

Također se navode kršenja ljudskih prava što su ih počinile vlade zemalja koje nastoje suzbiti terorizam, među kojima su Francuska, Velika Britanija i SAD.

U izvještaju se posebno naglašava sadašnja kriza ljudskih prava u Pojasu Gaze, gdje su ubijene stotine civila u sukobima izraelskih snaga i Hamasa.

Izvještaj HRW-a, među ostalim, posvećuje pozornost i zloupotrebama prava žena, djece, izbjeglica, radnika, homoseksualaca, biseksualaca i transseksualaca.

Izvršni direktor HRW-a Kenneth Roth u uvodu izvještaja poziva Baracka Obamu da promijeni metode borbe protiv terorizma, učlani SAD u Međunarodni kazneni sud (ICC) i UN-ovo Vijeće za ljudska prava te da ratificira zanemarene međunarodne konvencije o ljudskim pravima.

"Kao ključan prvi korak Obama i njegov tim moraju radikalno preispitati kako će se boriti protiv terorizma", navodi Roth i dodaje kako je "pogrešno i nedjelotvorno" zlostavljati u ime borbe protiv terorizma ili opravdavati zlostavljanje represivnih vlada jer ih se smatra saveznicima u toj borbi.

U izvještaju HRW-a također predlaže da nova administracija "trajno zatvori tajne zatvore CIA-e", da primijeni na CIA-u novi vojni pravilnik koji zabranjuje prisilu kod ispitivanja.

HRW predlaže Obami da "zatvori logor u Guantanamu, a ne da ga preseli na teritorij SAD-a" i "omogući nastavak zarobljeništva bez suđenja". Traži se da se osigura povratak u matične zemlje ili suđenje svim zatočenima pred redovitim sudovima, a ne "posebnim" koji kompromitiraju osnove propisanog postupka.

HRW kritizira vlade koje blokiraju osudu kršenja ljudskih prava u susjednim zemljama "solidarizirajući se s čelnicima koji zlostavljaju, a ne sa žrtvama", uključujući Južnoafričku Republiku zbog Zimbabvea, Egipat zbog Darfura u Sudanu te Indiju i Kinu jer ignoriraju represiju u Mianmaru.

HRW je izrazio priznanje nekim afričkim zemljama za suprotstavljanje trendu i izražavanje podrške ljudskim pravima kao što su Bocvana, Gana, Liberija, Nigerija, Sijera Leone i Zambija, te Argentini, Čileu, Kostariki i Urugvaju u Latinskoj Americi, pozivajući zapadne zemlje da ih podrže na tome planu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: