Svijet
0

Human Rights Watch optužuje palestinske naoružane grupe za ratne zločine

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch optužila je u srijedu naoružane palestinske grupe da su počinile "ratne zločine" protiv civila u žestokim međupalestinskim sukobima u pojasu Gaze.

"Ubistvo civila koji nisu sudjelovali u nepijateljstvima i namjerno ubijanje zatvorenika su ratni zločini", navodi u saopćenju Sarah Leah Whitson, direktorica grupe za Bliski istok.

"Palestinske naoružane grupe su počinile teška kršenja međunarodnih humanitarnih prava", saopćio je HRW.

U međupalestinskim sukobima je izgubilo život 28 osoba, a više od 150 osoba je ranjeno u utorak u pojasu Gaze. Postoji prijetnja da se raspadne vlada nacionalnoig jedinstva i da ovaj teritorij utone u građanski rat.

U posljednja tri dana, "Fatah i Hamas su ubijali zatvorenike, ubijali ljude koji nisu umiješani u nasilje i započeli sukobe u blizini palestinskih bolnica i u samim bolnicama", navodi HRW.

Organizacija navodi ubistvo Mohammeda Swairkija, kuhara predsjednika Mahmuda Abbasa. Swairki je bačen s 15. kata jedne zgrade vezanih ruku i nogu.

Nešto kasnije, pristalice Fataha su zarobile Mohammeda al-Rafatija bliskog Hamasu i pogubili ga na isti način, navodi se u saopćenju Human Rights Watcha.