Jedan smrtni ishod
4

Human Rights Watch optužio Ukrajinu za upotrebu zabranjenih nagaznih mina

A. Ku.
Međunarodna organizacija za ljudska prava pozvala je Ukrajinu da prestane koristiti zabranjene nagazne mine.

Human Rights Watch (HRW) saopćio je da su otkriveni novi dokazi da su ukrajinske snage koristile neselektivno oružje dok se bore protiv ruske invazije.

Navodi se da je jedan slučaj, od ukupno 11 dokumentovanih, završio sa smrtni ishodom, dok je kod ostalih izvršena amputacija nogu .

U saopćenju objavljenom u petak navodi se da su ruske snage koristile najmanje 13 vrsta protupješadijskih mina širom Ukrajine.

Protupješadijske mine PFM-1, za koje je HRW izvijestio da ih je Ukrajina lansirala u područja pod ruskom kontrolom, male su plastične eksplozivne mine, koje eksplodiraju ako neko zgazi na njih.

"Brza, transparentna i temeljita istraga mogla bi imati dalekosežne koristi za Ukrajince i za sadašnje i za buduće generacije", rekao je Steve Goose, direktor za oružje u Human Rights Watchu.

Grupa sa sjedištem u SAD-u kaže da je svoje najnovije nalaze podijelila s ukrajinskom vladom, ali nije dobila odgovor.

HRW je objavio četiri izvještaja u kojima se dokumentuje upotreba nagaznih mina od strane ruskih snaga, za koje kaže da krši međunarodno humanitarno pravo.

Moskva se nije pridružila Ugovoru o zabrani mina iz 1997. godine koji zabranjuje nagazne mine.

Ukrajina je ratifikovala sporazum 2005. godine koji zahtijeva od zemalja da unište svoje zalihe mina, očiste minirana područja i pruže pomoć žrtvama.