Svijet
0

Hugo Chavez zaprijetio da će nacionalizovati banke

SRNA
Hugo Chavez (Foto: AFP)
Hugo Chavez (Foto: AFP)
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez zaprijetio je da će nacionalizovati banke koje odbiju da finansiraju poljoprivredne projekte, koje podrži njegova vlada.

Chavez je rekao da neke vodeće banke odbijaju da se ispune zakonski zahtjev da najmanje 10 posto njihovih pozajmica mora da podrži razvoj.

"Ako to ne možete da uradite dajte mi banke", rekao je on.

Vlada je preuzela nekoliko privatnih banaka posljednjih godina zbog navodnih neregularnosti.

Chavez je govorio tokom sedmičnog radio i televizijskog obraćanja naciji koje se emituje iz države Barinas u centralnom dijelu Venecuele. 

On je posebno izdvojio tri banke Banesco, BancoMercantil i Banco  Provincial i otpužio ih da daju povoljnije zajmove velikim zemljoposjednicima i biznismenima nego malim farmerima.

"Banke Venecuele, privatne i državne, ili ćete finansirati poljoprivrednu proizvodnju ili ćemo mi preduzeti mjere. Nema alternative", rekao je Chavez.
Ljevičarki lider rekao je da će pojačati eksproprijaciju velikih imanja da daju zemljište malim farmerima.

"Platićemo vlasnicima koliko košta banka i za dvije godine vratićemo investiciju", rekao je on.

Proces poljoprivredne reforme omogućio je siromašnima u ruralnim oblastima zemlje da sami prvi put obrađuju zemlju.

Kritičari, među njima veliki rančeri i farmeri koji su izgubili zemlju, kažu da je posljedica te reforme smanjenje proizvodnje, što stavlja pritisak na snabdijevanje hranom i cijene.

Chavez, koji je na vlasti 13 godina, pokušat će da u oktobru ponovo osvoji vlast kako bi nastavio socijalističku revoluciju u Venecueli.