Posjete
0

Hugo Chavez u Rusiji radi oružja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Venecuele Hugo Chavez sastat će se danas s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim s kojim će razgovarati o vojnoj saradnji.

Chavez je svoju posjetu Rusiji započeo govorom koji je u srijedu navečer održao moskovskim studentima, u kojem je uporedio Sjedinjene Američke Države s boom koja guta male narode i nazvao američku silu "glavnim teroristom na svijetu".

"SAD želi da kontrolira cijeli svijet, ali propada Yankee carstvo. Urušit će se u godinama ili decenijama koje dolaze", kazao je Chavez u govoru na Univerzitetu prijateljstva među narodima, prenio je AFP.

Chavez je zatim pohvalio djelovanje ruskog premijera Vladimira Putina i Dmitrija Medvedeva. "Mislim da će Putin i Medvedev ostaviti iza sebe veliko naslijeđe, ne samo Rusiji nego cijelom svijetu", kazao je on.

Venecuelanski predsjednik će, kako navodi jedan vojni izvor na kojeg se pozvala agencija Ria Novosti, tražiti tenkove T-72 i T-90 za oko 500 miliona dolara, helikoptere, oklopne transportere i podmornice.

Glavni diplomatski savjetnik Dmitrija Medvedva je izjavio u srijedu da bi Rusija mogla dati Venecueli kredit za kupovinu ruskog oružja.