Svijet
0

Hugo Chavez u posjeti Rusiji i Bjelorusiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U okviru 11-dnevne međuanarodne turneje, venecuelanski predsjednik Hugo Chavez posjetit će u utorak i srijedu Rusiju, gde će se u srijedu susresti s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom, saopćila je u utorak pres-služba Kremlja.

Agencija Itar-Tass podsjeća na izjavu Chaveza iz Caracasa s kraja augusta da će njegova posjeta Moskvi pojačati strateški savez dviju zemalja.

Venecuelanski predsjednik je najavio da će biti razmotrena "važna pitanja u svim pravcima saradnje" u ekonomsko-finansijskoj, naučno-kulturnoj i vojno-tehničkoj oblasti.

Chavez je rekao da očekuje napredak u formiranju zajedničke banke, investicijsko-razvojnog fonda, strateškog saveza kompanije Petroleos de Venezuela s ruskim naftnim kompanijama.

On je 6. augusta rekao da njegova zemlja planira kupiti najsavremenije ruske tenkove za nekoliko tenkovskih bataljona.

To su brzi tenkovi koji su gotovo neprobojni i imaju opremu za noćno osmatranje i turbomotore, izjavio je venecuelanski predsjednik u ponedjeljak na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje o pogoršanju odnosa s Kolumbijom, koja je odlučila odobriti razmještanje američkih trupa u pet vojnih baza na svojoj teritoriji.

U glavnom gradu Bjelorusije, Minsku, venecuelanska ambasada je najavila da će Chavez boraviti i u dvodnevnoj posjeti toj zemlji, gdje planira da nakon susreta s bjeloruskim rukovodstvom posjeti Nacionalnu biblioteku, Vojnu akademiju i tvornicu transportnih vozila u Minsku.

Ranije je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao da je razvoj odnosa s Venecuelom jedan od prioritetnih pravaca vanjske politike njegove zemlje, podsjetila je ruska novinska agencija.

Lukašenko je u decembru 2007. posjetio Venecuelu, a Chavez je boravio u Bjelorusiji tri puta – 2006, 2007. i 2008. godine.