Svijet
0

Hugo Chavez u Moskvi razgovara o kupovini ruskog naoružanja

FENA
Hugo Chavez i Vladimir Putin
Hugo Chavez i Vladimir Putin
Predsjednik Venezuele Hugo Chavez nalazi se u Moskvi na razgovorima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o mogućem sporazumu o prodaji oružja i proširenju ekonomskih veza između dviju zemalja.

Predsjednik Chavez susreo se u četvrtak uvečer sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom na neformalnoj večeri u vikendici ruskog predsjednika pokraj Moskve.

Ruski mediji su, međutim, tokom cijelog dana izvještavali s otvarenja Kulturnog centra Latinske Amerike u Moskvi gdje je Chavez održao jednosatni govor.

Predsjednik Putin je rekao da je, kao i većina Rusa, pratio nastup venecuelanskog predsjednika putem televizije. On je dodao da je gledao TV izvještaje i primijetio da će novi centar biti mjesto gdje će se Rusi moći upoznati s latinoameričkom kulturom.

Primajući venecuelskog predsjednika tako kasno u četvrtak, Putin je potaknuo spekulacije u Moskvi da umanjuje značenje susreta jer ne želi pogoršavati svoje već prilično hladne odnose sa Sjedinjenim Državama. Washington gleda na Hugu Chaveza kao na činilac destabilizacije u Južnoj Americi.

Predsjednik SAD-a George W. Bush, prenosi VoA, pozvao je ruskog predsjednika da ga ovog vikenda posjeti u obiteljskoj kući u saveznoj državi Maine kako bi razgovarali o poboljšavanju bilateralnih odnosa.

Sjedinjene Države također su zabrinute zbog venecuelanskog kupovanja oružja. Na rasporedu Huga Chaveza u Moskvi je moguća kupovina elektrodizelskih podmornica naoružanih raketama. A zainteresiran je i za kupovinu ruskog proturaketnog sistema TOR-1.

Prošle godine je Chavez potpisao ugovor s Kremljom o kupovini naoružanja za tri milijarde dolara, uključujući helikoptere, borbene avione i malo oružje. U srijedu je venecuelanski predsjednik rekao kako ne isključuje mogućnost razvoja nuklearne energije u svojoj zemlji.

Rekao je i da bi američka vojska trebala napustiti Irak, te da Iran ima pravo na posjedovanje nuklearne tehnologije. Hugo Chavez je kazao da Iran ima pravo na mirnodopsku atomsku energiju jer je suverena zemlja.

Rusija i Venecuela, obje velike izvoznice energije, također vode razgovore o proširenju trgovinske saradnje. Njihova bilateralna razmjena prošle godine iznosila je samo 90 miliona dolara. Danas će predsjednik Venecuele biti gost predsjednika Putina na utrci konja u mjestu Rostov na Donu.

Usprkos naznakama o tješnjim odnosima, zastupnici u ruskom parlamentu glasali su protiv toga da se Chavezu dopusti obraćanje na zasjedanju donjeg doma parlamenta u punom sazivu.

Hugo Chavez planira sklopiti sporazume o prodaji oružja i s Bjelorusijom, gdje će otići nakon posjete Rusiji. Iz Bjelorusije nastavlja za Iran.