Spreman za izbore
0

Hugo Chavez tvrdi da se potpuno oporavio od raka

SRNA
Hugo Chavez (Foto: Anadolija)
Hugo Chavez (Foto: Anadolija)
Predsjednik Venecuele Hugo Chavez rekao je da se u potpunosti oporavio od raka i da je spreman da se vrati i krene u predizbornu kampanju pred izbore u oktobru.

"Potpuno sam zdrav", rekao je oduševljeni Chavez novinarima na pitanje da li je sada ozdravio.

Kod Chaveza (57), vođe socijalista, koji je na vlasti od 1999., prvi put je dijagnostikovan rak u predjelu karlice sredinom prošle godine.

On je sebe pogrešno proglasio zdravim krajem 2011. jer mu se bolest ponovo vratila u februaru.

Ali nakon tri operacije u toku jedne godine i više terapija na Kubi i Venecueli Chavez se još jednom proglasio zdravim i rekao da je spreman u odlučujećem periodu pred predsjedničke izbore 7. oktobra.

Uprkos njegovom optimizmu ljekari kažu da je nemoguće biti siguran da je neko potpuno izliječen od raka dok ne prođu bar dvije godine od posljednjeg pojavljivanja.

Na konferenciji za novinare koja je trajala duže od četiri sata Chavez je obećao da će početi kampanju na ulicama nizom karvana od četvrtka.

"Ja sada stupam u akciju. Naša ofanziva počinje sada", rekao je Chavez koji je tokom prošle godine u više navrata "nestajao" zbog tretmana.

On je rekao da se ponovo vraća na ulice. "Chavez je ponovo na ulici, ja sam bolivarski uragan", rekao je on, pominjući svog idola i venecuelanskog borca za nezavisnost Simona Bolivara.

Sposobnost Chaveza da učestvuje u izbornoj kampanji i nakon toga vlada zemljom igrat će odlučujuću ulogu u jednim od najtješnjih izbora u Venecueli.

Ovaj bivši vojnik značajno vodi u anketama, ali mu se primakao opozicioni kandidat Enrik KaprilesHenrique Capriles