{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hugo Chavez "tjera" svoje građane iz države?

S
16.7.2007. u 12:47
0
0
Hugo Chavez "tjera" svoje građane iz države?
0
Hugo Chavez "tjera" svoje građane iz države?
Foto: Reuters
Broj građana iz Venecuele koji dolaze u SAD tražeći azil je u stalnom porastu i može se porediti sa najezdom Kubanaca koja se desila ranih šezdesetih godina prošlog stoljeća. Sve više prosječnih radnika i stanovnika Venecuele napušta svoju državu i pokušava naći sreću u SAD-u, prenosi Reuters.
Godine 1998. kada je Hugo Chavez po prvi put izabran za predsjednika samo je 14 građana Venecuele zatražilo azil u SAD-u. Prema navodima američkog Odjela za imigraciona pitanja, u posljednjih 12 mjeseci broj zahtijeva za azil porastao je na cifru od 1.086.

Iz udruženje građana iz Venecuele koji sada žive na Floridi smatraju da su građani koji u SAD-u traže azil samo mali dio velikog egzodusa i masovnih iseljavanja iz ove države. Prema njihovim podacima, oko 160.000 Venecuelanca živi u SAD-u. Većina njih ilegalno, a neki imaju privremene vize.

Kritičari Huge Chaveza smatraju da je on u najvećem dijelu odgovoran za masovno iseljavanje i nezadovoljstvo građana Venecuele jer su sve učestalija nasilna oduzimanja privatnog vlasništva u korist države.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: