Svijet
0

Hugo Chavez najavio nacionalizaciju

FENA
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez izjavio je kako će zatražiti od Kongresa da mu dodijeli posebna ovlaštenja te da će svi privredni sektori od značaja za državu biti nacionalizirani.

Kada je prošlog mjeseca na izborima dobio treći uzastopni mandat, Hugo Chavez je obećao odlučne mjere u cilju pretvaranja Venecuele u socijalističku državu. Dva dana uoči polaganja zakletve obećanje je ispunio.

Naciji je poručio da će strateški sektori ponovo biti u njenom vlasništvu. Spomenuo je telekomunikacijski gigant CANTV i naftne rafinerije u oblasti Orinoko, na istoku zemlje.

Od Kongresa je zatražio da mu dodijeli ovlaštenja da nacionalizira čitav niz industrijskih grana, a imajući u vidu slabost opozicije, kada Hugo Chavez nešto želi, on to i dobije, javlja BBC.

Venecuelanski predsjednik također je najavio da će pojačati kontrolu nad Centralnom bankom koja, kako smatra, više ne može biti autonomna.

Chavez je ranije često dolazio u sukobe s direktorima Centralne banke koji su se protivili rasipanju ogromnih prihoda od nafte.

Venecuelanski predsednik, poznat po oštrim duelima s Washingtonom, sada ima saveznike širom Latinske Amerike, uključujući Boliviju i Ekvador, uz dugogodišnje lično prijateljstvo s kubanskim liderom Fidelom Castrom.