{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Hugo Chavez besplatno grije pola miliona Amerikanaca

S
11.1.2012. u 20:25
0
31
Hugo Chavez besplatno grije pola miliona Amerikanaca
0
Aktuelne vlasti u Washingtonu preziru Chaveza, smatraju ga diktatorom i jednim od najvećih neprijatelja Amerike. Ali, Amerikanci vjerovatno imaju bolje mišljenje o predsjedniku Venecuele koji im besplatno isporučuje lož-ulje.
Hugo Chavez  (Foto: AFP)
Hugo Chavez (Foto: AFP)
Oko 500.000 građana se grije zahvaljujući pomoći "američkog neprijatelja". Jedna od njih je i 77-godišnja Alice Maiotis koja živi u južnom dijelu Bronxa. Alice kaže kako stalno podižu cijene lož-ulja.

"150 galona lož-ulja trenutno košta oko 600 dolara", kaže ova starica iz Bronxa.

Ali, zahvaljujući pomoći iz Venecuele, Alice lakše živi. Preko Citgo-Venecuela programa, Alice besplatno dobija 100 galona lož-ulja. Program je pokrenuo Hugo Chavez prije šest godina. Bilo je to u sklopu pomoći Amerikancima, nakon što su Sjedinjene Američke Države poharali uragani Rita i Katrina.

"To je lijepo od njega. On se brine o građanima Amerike. Uvjerena sam da on vlada drugačije, kao što i Obama vlada drugačije od njega, ali ko smo mi da njegovom narodu govorimo kako da živi? Napadaju li našu zemlju? Ne. Bili su ljubazni i dali nam svoj energent. Zahvalna sam im. Stvarno jesam"

Venecuelanka Ivian Sarcos, Miss svijeta za 2011. godinu u društvu Huge Chaveza (Foto: AFP)
Venecuelanka Ivian Sarcos, Miss svijeta za 2011. godinu u društvu Huge Chaveza (Foto: AFP)

U intervjuu za venecuelanske novine El Universal, predsjednik SAD-a Barack Obama je optužio Chaveza za uskraćivanje ljudskih prava i prijetnju protiv demokratskih vrijednosti. Predsjednik Venecuele mu je odmah odgovorio.

"Znaš šta, Obama? Žao mi te je. Pitaj stanovnike crnačkih četvrti koliko im žnačiš. Ti si najveće razočarenje u posljednjih nekoliko godina. Idi pitaj siromašne ljude u svojoj zemlji. Razočarao si ih", odgovorio je Hugo Chavez na Obamine optužbe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: