Svijet
0

Hu Jintao u Hong Kongu na proslavi godišnjice

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kineski predsjednik Hu Jintao stigao je u petak u Hong Kong kako bi prisustvovao proslavi kojom će se u nedjelju obilježiti deseta godišnjica vraćanja bivše britanske kolonije Kini.

Planirano je da se tokom vikenda održi niz događaja, među kojima i divovski vatromet u nedjelju navečer i defile Narodne oslobodilačke vojske.

Hu Jintao će prisustvovati ceremoniji uručivanja dviju pandi, Le Le i Ying Ying, koje Peking poklanja Hong Kongu kao zalog prijateljstva.

Velika Britanija je 30. juna 1997. godine u ponoć vratila Hong Kong Kini, okončavši tako 156 godina kolonijalne vlasti na ovom teritoriju.

Prema odredbama kinesko-britanske deklaracije, koju su 1984. godine potpisali britanska premijerka Margaret Thatcher i kineski čovjek broj jedan Deng Xiaoping, Hong Kong je vraćen Kini pod uvjetom da dobije "široku autonomiju".

U skladu s principom "jedna zemlja - dva sistema" Hong Kong još uvijek ima kapitalistički sistem i svoju izvršnu i zakonodavnu vlast. Ustvari, lokalne vlasti kontrolira komunistička vlast u Pekingu.