Svijet
0

Hu Jintao: Modernizirat ću kinesku vojsku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Golema kineska vojska ubrzat će svoju modernizaciju tokom narednih pet godina, sve brže usvajajući visokotehnološke borbene sisteme i usavršavajući obuku, izjavio je u ponedjeljak kineski predsjednik Hu Jintao.

U svom velikom govoru na otvaranju 17. kongresa Komunističke partije, Hu se obavezao da će učiniti kinesku vojsku još savremenijom, javio je AP.

"U skladu s novim trendovima u svjetskim vojnim pitanjima i novim zahtjevima kineskog razvoja, moramo promovirati inovacije u vojnoj teoriji, tehnologiji, organizaciji i razvoju", izjavio je Hu.

Huovi komentari imaju dodatnu težinu jer je on i stranački lider i predsjednik državne komisije koja kontrolira Narodnu oslobodilačku vojsku (NOV), najveću stajaću vojsku na svijetu s 2,3 miliona pripadnika.

NOV je zadržao krajnju lojalnost Komunističkoj partiji, a ne kineskoj državi, i Hu je izjavio kako je apsolutno stranačko vodstvo nad oružanim snagama "fundamentalni princip".

Odražavajući taj poseban status, pripadnici NOV-a snažno su zastupljeni na Kongresu, dok oko 13 posto njih otpada na ukupan broj od 2.217 delegata koji učestvuju u njegovom radu, čak i pored činjenice što pripadnci oružanih snaga čine samo 2,2 posto od 73 miliona članova partije. Oko 1,6 miliona pripadnika NOV-a su članovi partije.

Budžet NOV-a raste brzo u skladu s rastućom ekonomijom dok Peking nastoji da osavremeni masovne ali pretežno zastarjele snage. Kina tvrdi kako je ulaganje u NOV poraslo za 17,8 posto u ovoj godini na skoro 45 milijardi dolara. To je najveće godišnje povećanje ulaganja u više od decenije.

To stavlja Kinu u približno istu ravan s Japanom, Rusijom i Britanijom u troškovima za vojsku, iako ona troši manje od jedne desetine američkih vojnih troškova. Pentagon tvrdi da bi kineski vojni troškovi trebali biti mnogo viši, jer zvanični budžet ne uključuje velike nabavke oružja i ostalih vojnih potrepština.

Hu je izjavio da će Kina "prilagoditi i reformirati sisteme nauke, tehnologije i industrije vezane za odbranu i nabavke oružja i opreme, te osnažiti naše kapacitete za nezavisne inovacije u istraživanju i razvoju oružja i opreme".

Hu nije dao nikakve detalje kako će to biti urađeno.