{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


HTV: Dokumenti o tome da je JNA naredila zločin u Lovasu

F
6.12.2007. u 09:32
0
0
HTV: Dokumenti o tome da je JNA naredila zločin u Lovasu
0
HTV: Dokumenti o tome da je JNA naredila zločin u Lovasu
Hrvatska televizija (HTV) objavila je u sinoćnjem Dnevniku ekskluzivne dokumente koji, kako ističe HTV, izravno terete JNA za zločine u Lovasu 1991., kad je ubijeno više od 80 osoba.
Zapovijed za napad, navedenu u (vojnom) dnevniku 2. motorizirane brigade JNA, potpisao je potpukovnik Dušan Lončar.

Za odvođenje u minsko polje, po "borbenom izvještaju" pukovnika Drage Romića, stoji: "Odred Teritorijalne obrane (TO) Valjevo dobio je zadatak od potpukovnika Dimitrijevića da očisti vinograd, gdje je navodno MUP imao baze". Budući da su se bojali da je vinograd miniran, kapetan Penić obećao je da će ispred njih u stroju ići Lovašani, prenio je HTV, navodeći kako je riječ o dokumentima koji terete JNA za zločine u Lovasu.

Zbog ratnog zločina - ubojstva 70 hrvatskih civila u Lovasu u Vukovarsko-srijemskoj županiji potkraj 1991., Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije podignulo je prošli tjedan optužnicu protiv 14 osoba, pripadnika bivše jugovojske, lokalne Teritorijalne obrane i srpskih paravojnih postrojba "Dušan Silni".

Također zbog ratnog zločina u Lovasu na Županijskom sudu u Vukovaru od 2003. vodi se sudski postupak protiv 16 pripadnika Teritorijalne obrane i srpske paravojne postrojbe "Dušan Silni".

U tijeku srpske agresije i okupacije Lovasa od 1991. do 1993. smrtno je stradalo 85 mještana, odnosno 5,5 posto hrvatskog stanovništva koje je tada živjelo u Lovasu. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata nalaze se još dva Lovašanina.

Stradanje Lovašana počelo je 10. listopada 1991. srpskom okupacijom mjesta, kad su poginule 23 osobe.

Posebice težak zločin u Lovasu u tijeku srpske okupacije bilo je ubojstvo 21 Lovašanina hrvatske nacionalnosti koji su 18. listopada 1991. zajedno s još 30-tak sumještana, natjerani u minsko polje. Pri tome je također teško ili lakše ranjeno 14 mještana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: