|

HSS i HSLS razgovarat će s potencijalnim koalicijskim partnerima dok Mesić ne proglasi mandatara

HSS i HSLS razgovarat će s potencijalnim koalicijskim partnerima dok Mesić ne proglasi mandatara
0
F
FENA
27.11.2007. u 19:40
0
komentara
0

dijeljenja
HSS i HSLS razgovarat će s potencijalnim koalicijskim partnerima dok Mesić ne proglasi mandatara Predsjednik HSS-a Josip Friščić
Predsjednik HSS-a Josip Friščić danas je nakon sjednice predsjedništava HSS-a i HSLS-a izjavio da će razgovarati s potencijalnim koalicijskim partnerima dok predsjednik Republike Hrvatske ne proglasi mandatara, a nakon toga nastupa faza ozbiljnih pregovora, zaključivanje sporazuma ili dogovora i tek nakon toga potpisivanje koalicijskog ugovora.
Friščić je rekao da će se taj proces bez obzira na svu nestrpljivost, odvijati korak po korak, da su ga predvidjeli u četiri koraka. Dodao je da je to dogovoreni tempo koji će trajati, ovisno o tome kako će se pronalaziti i ponašati partneri.

Istaknuo je da će inzistirati na programu, te da će prvo početi razgovor s relativnom pobjednikom izbora, odnosno s HDZ-om i njegovim predsjednikom Ivom Sanaderom.

Na upit novinara kada je rok, Friščić je rekao da će 16. prosinca biti službeni rezultati izbora, a do sredine siječnja očekuje da će se konstituirati Sabor.

Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić rekla je da su željeli sklapati koaliciju ili brzo riješiti ključeve Banskih dvora, to su mogli napraviti u ponoć, jer se na foteljama i ponudama doista nije štedjelo.

"Mi smo se odlučili za duže razgovore, kasnije i pregovori pa i ugovori u kojima će se točno odrediti programi na kojima inzistiramo da se realiziraju u slijedeće četiri godine", rekla je Adlešić.

"Mislimo da je vrijeme da Hrvatska dobije već jednom i takvu koaliciju, koja će doista biti programska koalicija", rekla je.

Istaknula je da je kod prioriteta HSLS na današnjoj sjednici predsjedništva inzistirao da se u pregovorima i dogovorima inzistira na financijskoj decentralizaciji zemlje, kako se Hrvatska ne bi više neravnomjerno razvijala. To je uvjet bez kojeg ne možemo poduprijeti Vladu, rekla je Adlešić. Također je rekla da su dogovorili da privedu kraju dogovore s Hrvatskom strankom umirovljenika, sa zastupnikom Silvanom Hreljom o radu u zajedničkom Klubu jer su kao stranka imali potpisan ugovor i u prošlom mandatu Sabora.

Friščić je rekao da mnogi ističu svoju težinu, pa i oni mogu reći da je 164.000 građana Hrvatske zaokružilo listu HSS-HSLS i da u kampanji nisu građanima govorili o tome koja ministarstva žele, te žele li ili ne funkcije potpredsjednika Vlade, nego su govorili o svojem programu i koliko za njega treba osigurati sredstava.

Friščić je odlučno otklonio tvrdnje da su trgovci, da žele s nekim trgovati i nekoga ucjenjivati, jer trgovina nije, rekao je, osiguranje u proračunu minimalno šest milijardi kuna za provođenje reforme poljoprivrede, već je to cijena za spas 100.000 obiteljskih gospodarstava.

Rekao je da su poznate koalicije koje su bile zaključene za dva do tri sata, s dvije stranice koalicijskog sporazuma, ali jednako tako smo onda i proživljavali četiri godine muka.

Adlešić je na novinarski upit odgovorila da se "potpredsjednik HSLS-a Ivan Čehok danas sastao s predsjednikom SDP-a i da su razgovarali o nekim stvarima vezanim za lokalne probleme".

Također je rekla da Milanović nije niti njoj ni Čehoku propustio reći da je on čovjek koji sastavlja SDP-ovu vladu te je potvrdila da je i ona jutros razgovarala s Milanovićem.

Na upit hoće li danas razgovarati s predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom, Friščić i Adlešić su rekli da za danas nije predviđen razgovor.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.