"Gubitak humanosti"
0

HRW: Zastrašujuće što roboti odlučuju kome će oduzeti život

Klix.ba
Human Rights Watch, organizacija za zaštitu ljudskih prava, od svjetskih vlada traži da zabrane upotrebu autonomnih oružanih sistema jer bi oni mogli predstavljati veliku opasnost za civile u oružanim sukobima. Ova oružja budućnosti, koja se nekada nazivaju roboti ubice, bi mogla birati mete i otvarati vatru bez ljudske intervencije.

Izvještaj nazvan "Gubitak humanosti: Slučaj protiv robota ubica" objašnjava zabrinutost zbog potpuno autonomnih sistema, koji ne bi imali ljudske osobine niti bilo kakve prepreke pred napadima na civilno stanovništvo.

"Davanje mašinama moći da odlučuju ko živi, a ko umire na bojnom polju bi tehnologiju odvelo predaleko. Ljudska kontrola robotskog ratovanja je prijeko potrebna za minimiziranje smrtnih slučajeva i povreda", rekao je Steve Goose iz Human Rights Watcha.

Ovaj izvještaj je prvo veliko izdanje o potpuno autonomnim sistemima naoružanja koje je napravila ova nevladina organizacija, a baziran je na istraživanju zakona, tehnologije i etike.

Ova organizacija traži potpisivanje sporazuma koji bi u potpunosti zabranio razvoj, proizvodnju i korištenje ovakvih sistema. Organizacija od mnogih vlada također traži i pisanje zakona i usvajanje politike koja bi spriječila razvoj tih sistema.

Ovakvi sistemi još uvijek ne postoje, a neke od najvećih svjetskih sila još nisu odlučile o tome da li će ih u budućnosti koristiti. Međutim, neki prethodnici takvih sistema su već razvijeni i korišteni. Takvi primjeri demonstriraju tehnološki napredak ka većoj autonomiji mašina na bojnom polju. Sjedinjene Američke Države su vodeće na ovom polju, a slijede ih Kina, Njemačka, Izrael, Južna Koreja, Rusija i Velika Britanija. Mnogi eksperti vjeruju da bi se takvi sistemi na bojnim poljima mogli pojaviti u narednih 20 do 30 godina.

"Od velikog je značaja zaustavljanje razvoja robota ubica prije nego se pojave u arsenalu oružja neke države", rekao je Goose.

Potpuno autonomni sistemi naoružanja ne bi mogli pokazati ljudsku saosjećajnost sa svojim žrtvama. Iako bi ovakvi sistemi smanjili smrtno stradanje vojnika, broj civilnih žrtava bi se znatno povećao.