{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


HRW traži od Rusije i Gruzije istragu o ratnim zločinima

F
23.1.2009. u 12:46
0
0
HRW traži od Rusije i Gruzije istragu o ratnim zločinima
0
HRW traži od Rusije i Gruzije istragu o ratnim zločinima
Organizacija Human Right Watch zatražila je u petak od Gruzije i Rusije da pokrenu istragu o "ratnim zločinima" počinjenim tokom sukoba dviju zemalja u augustu prošle godine za kontrolu nad gruzijskom secesionističkom Južnom Osetijom.
U izvještaju objavljenom na konferenciji za štampu u Tbilisiju nevladina organizacija sa sjedištem u New Yorku optužila je obje zemlje da su u nasumičnim napadima gađale civilno stanovništvo a da je osetijska milicija pristupala "etničkom čišćenju" protiv Gruzijaca na secesionističkoj teritoriji.

"Human Right Watch poziva gruzijsku i rusku vladu da istraže i ponašanje pripadnika svojih snaga, odnosno njihovih zapovjednika, informiraju o kršenju međunarodnog humanitarnog prava, uključujući i ratne zločine", napisala je ova organizacija u svom dokumentu.

Najoštrije kritike HRW-a odnose se na južnoosetijsku miliciju optuženu da je "smišljeno i sistematski" uništavala sela naseljena Gruzijcima u secesionističkoj regiji, javio je AFP.

Nevladina organizacija tvrdi da su se gruzijske trupe upuštale u "nasumične i nesrazmjerne artiljerijske napade na Južnu Osetiju".

Ona dodaje da su ruske snage pribjegavale "zračnim, artiljerijskim i tenkovskim udarima, ubijajući i ranjavajući mnogobrojne civile" a da su tokom okupacije Gorija, najvećeg gruzijskog grada blizu Južne Osetije, pucale na civilna vozila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: