{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


HRW traži od Iraka da zaustavi pogubljenja Saddamovih saradnika

F
8.1.2007. u 10:10
0
0
HRW traži od Iraka da zaustavi pogubljenja Saddamovih saradnika
0
HRW traži od Iraka da zaustavi pogubljenja Saddamovih saradnika
Žestoka odbrana pogubljenja Saddama Husseina od strane iračkog premijera i planovi o pogubljenju dvojice vodećih Saddamovih savjetnika pokazuju vladin "nemar prema ljudskim pravima i vladavini zakona", navodi Human Rights Watch u saopćenju objavljenom u ponedjeljak.
Usprkos rastućem međunarodnom zgražavanju nad sektaškim uvredama upućenim Saddamu dok je stajao na vješalima s omčom oko vrata, irački premijer Nuri al-Maliki čvrsto je stao u odbranu stava da je pravda zadovoljena, javio je AP.

"Pogubljenje tiranina nije bila politička odkluka, kao što neprijatelji iračkog naroda tvrde. Presuda je izvršena nakon poštenoga i javnog suđenja koje taj diktator nikada nije zaslužio", izjavio je Al-Maliki u subotu.

Human Rights Watch je pozvao iračku vladu da prekine predstojeća pogubljenja dvojice vodećih Saddamovih saradnika - polubrata i bivšeg obavještajnog šefa Barzana al-Tikritija i bivšeg predsjednika Iračkoga revolucionarnog suda Awada al-Bandara.

"Sud je u više navrata pokazivao nemar prema suštini procesa poštovanja prava svih optuženika. Pogubljenje ove dvojice ljudi, bez obzira koliko gnusne uzločine počinili, okrutna je i nečovječna kazna koja će samo uvući duboko iskompromitirani proces u još dublje osporovanje", izjavio je Richard Dicker, direktor Programa međunarodne pravde HRW-a.

Human Rights Watch saopćio je da će Saddamovo vješanje i planirano pogubljenje dvojice njegovih vodećih savjetnika samo služiti zamagljivanju postupaka bivšeg režima.

"Brzina i nasilnost vješanja Saddama Husseina trebali bi natjerati iračku vladu da zaustavi ova pogubljenja. Vješanje Saddamna Husseina, koje je zasjenilo njegovo neizrecivo kršenje ljudskih prava, šokiralo je svijet i dovelo je u pitanje obavezivanje ove vlade prema suštinskim ljudskim pravima", izjavio je Dicker.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: