Svijet
0

HRW: SAD će odgovarati pred UN-om za torturu

FENA
Prvi put otkako su Sjedinjene Države započele rat protiv terorizma nakon terorističkih napada na New York i Washington 11. septembra 2001. godine Amerika će morati da se pojavi pred UN-ovim Komitetom protiv torture u Ženevi i odgovori na veoma neugodna pitanja.

"Saslušanja su od velike važnosti, jer je ovo prvi put da SAD odgovara za svoje postupke i torturu", izjavila je londonskom BBC-u Jenifer Daskal iz "Human Rigts Watcha".

U Ženevi će se na javnom ispitivanju pojaviti 30 zvaničnika iz američkog ministarstva odbrane, pravde i unutrašnjih poslova, i morati odgovoriti na pitanja u vezi s torturom koju američka vojska primjenjuje u "ratu protiv terorizma".

Ujedinjene nacije su angažirale deset pravnih stručnjaka koji će unakrsnom ispitivanju podvrgnuti američki tim na čelu sa savjetnikom ministarstva unutarnjih poslova Johnom Bellingerom.

Amerikanci će morati odgovoriti na mnogo neprijatnih pitanja, poput tajnih zatvora CIA-e, ilegalnog držanja osumnjičenih u zatvorima kao što je Guantanamo, a Komitet protiv torture će zahtijevati i spisak s tačnim brojem i podacima o zatvorenicima koji se nalaze u američkim zatvorima za "teroriste" van SAD-a.

Komitet će postaviti pitanje i o umiješanosti visokih dužnosnika američke vlade u cijeli slučaj, kao i to da li su oni lično odobrili torturu u zatvorima.

Komitet UN-a nema ovlašćenje da nametne sankcije ukoliko se pokaže da su Sjedinjene Države krive, ali se očekuje da će Amerika, koja je potpisnica Povelje UN-a protiv torture, slijediti preporuke koje će taj komitet objaviti nakon saslušanja.

Međunarodna javnost i grupe za ljudska prava optužuju SAD da ne poštuje Povelju protiv torture i da se prema zatvorenicima ne odnosi kao prema ljudskim bićima, da ne poštuju njihova ljudska prava i da se "iživljava" nad njima u zatvorima za "teroriste" u Afganistanu, Iraku i Guantanamu.