Svijet
0

HRW protiv nastavljanja pregovora EU-a sa Srbijom

FENA
Srbija ne zaslužuje da se nastave pregovori o pridruživanju s Evropskom unijom, ocijenio je Human Right Watch, osudivši "lošu poruku" EU-a objavljenu u petak.

"Evropska unija je minirala svoj vlastiti utjecaj objavljujući nastavak pregovora sa Srbijom nakon hapšenja jednog ratnog zločinca", izjavila je ova nevladina organizacija sa sjedištem u New Yorku. "EU šalje lošu poruku pokrećući ponovo pregovore o pridruživanju".

Evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn objavio je u petak nastavak pregovora o Sporazumu za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, prvi korak ka EU, nakon hapšenja u četvrtak navečer bivšeg generala bosanskih Srba Zdravka Tolimira, koga je ICTY optužio za genocid.

"Hapšenje Zdravka Tolimira je bez sumnje napredak, ali to ne zaslužuje nastavak pregovora sa Srbijom", ocijenio je Richard Dicker, zvaničnik HRW-a, tražeći hapšenje glavnog optuženog bjegunca za kojim traga ICTY, bivšeg vojnog šefa bosanskih Srba Ratka Mladića.

"Hapšenje Zdravka Tolimira je dobar početak. Ali ako Srbija želi pokazati da je ozbiljna u suradnji, ona mora ICTY-u predati Ratka Mladića, za kojega se pretpostavlja da se krije u Srbiji, dodao je on.