Svijet
0

HRW pozvao EU da s Medvedevim razgovara o demokratiji u Rusiji

FENA
Foto: HRW
Foto: HRW
Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch pozvala je Evropsku uniju da pokrene pitanje o demokratiji u Rusiji na samitu EU-Rusija koji će se u četvrtak i petak održati u Kanti-Mansijsku, navodi se u saopćenju koji je organizacija objavila u utorak.

Iako Rusija "ulazi u novi politički ciklus" s dolaskom Dmitrija Medvedeva u Kremlj, EU "bi trebalo da izvrši pritisak na Moskvu kako bi odustala od nekažnjavanja zlostavljanja počinjenih u Čečeniji i od uznemiravanja civilnog društva u Rusiji", saopćio je HRW, prenosi AFP.

"Zato što je Rusija ključni partner, zato što je EU prijatelj Rusije, vrijeme je da se kaže da je zabrinutost koja se odnosi na ljudska prava vrlo bitna" u dijalogu EU-Rusija, izjavila je Allison Gill, koja vodi ured HRW-a u Rusiji.

"Posljednjih godina ruska vlada je odbacivala napore koji su imali za cilj da pokrenu ova pitanja na samitima na visokom nivou, a EU nije o tome govorila dovoljno snažno", navodi nevladina organizacija.

Evropska unija treba da drži Medvedeva za riječ kada "obećava da će raditi na pravnoj državi i slobodnijem civlnom društvu i da ga "pozove da prekine miješanje države u poslove nevladinih organizacija", navodi HRW.

Organizacija također izražava žaljenje što se presude Evropskog suda za ljudska prava o "teškim prekršajima" u Čečeniji, otmicama, torturama i pogubljenjima "rijetko provode".