{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


HRW poziva da se spriječi kršenje prava u Gazi

F
FENA
15.1.2009. u 12:43
0
0
HRW poziva da se spriječi kršenje prava u Gazi
0
HRW poziva da se spriječi kršenje prava u Gazi
U izvještaju Organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) ukazuje se da je zbog sukoba Izraela i Hamasa u pojasu Gaze potrebno da međunarodna zajednica poduzme korake protiv kršenja ljudskih prava u oružanim sukobima.
Izrael treba odmah dozvoliti humanitarnim grupama slobodan pristup Gazi i evakuaciju ranjenika kako bi se olakšale patnje civila, istaknuto je u godišnjem izvještaju HRW-a o stanju ljudskih prava u svijetu.

Human Rights Watch je također zatražila od glavnog tajnika Ujedinjenih nacija Ban Ki-moona, koji je posjetio Izrael, da hitno poduzme korake kako bi se pomoglo u olakšavanju patnji civila u Gazi.

Zbog 19 mjeseci izuzetno restriktivne blokade i potom intenzivnih vojnih operacija stanovnicima Gaze nedostaje hrane, vode, plina za kuhanje i struje a medicinske pomoć je neodgovarajuća za hiljade ranjenih u sukobima.

"Izrael i Egipat treba da otvore svoje granice kako bi se omogućio regularan dotok hrane, lijekova i goriva u Gazu, i evakuacija onih kojima je potrebna hitna medicinska pomoć", rekao je izvršni direktor HRW-a Kenneth Roth.

"Trosatna dnevna humanitarna 'pauza' je nedovoljna da bi se pomoglo ranjenima i snabdjela civilna populacija Gaze, koja je već pretrpjela teške gubitke u proteklih 19 mjeseci", rekao je Roth.

HRW je saopćio da su agencije UN-a od početka izraelske ofanzive 27. decembra mogle stići samo do malih dijelova od čak 80 posto stanovništva kome je neophodna pomoć.

Snabdijevanje strujom se neznatno poboljšalo proteklih dana ali je i dalje nedovoljno. Djeca koja čine 56 posto populacije su posebno ranjiva.

Izrael je poduzeo neke pozitivne korake proteklih dana ali su oni neadekvatni u vezi sa stepenom krize, naveo je HRW, a prenio Tanjug.

Ta organizacija je pozvala izraelsku vladu da proširi humanitarne napore, dozvoli da više kamiona uđe u Gazu svakog dans, da otvori više prijelaza i poboljša distribuciju potreba unutar Gaze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: