Svijet
0

HRW: Pobunjenici u Afganistanu ubili 669 civila

FENA
Pobunjenici su počinili ratne zločine napadajući civile i ubijajući 669 civila u 2006. godini, što predstavlja najveći broj od svrgavanja talibana u 2001., sudeći po izvještaju objavljenom u ponedjeljak.

Prikupljajući izvještaje iz nevladinih organizacija i medija, Human Rights Watch naveo je 189 bombaških napada u 2006. u kojima su ubijena 492 civila. Još 177 civila ubijeno je u drugim napadima kao što su zasjede i pogubljenja, javio je AP.

"Pobunjenici sve više čine ratne zločine, često direktno napadajući civile. Čak i kada napadaju snage sigurnosti, oni obično ubijaju mnogo, mnogo više civila nego vojnog osoblja", izjavila je Joanne Mariner, direktorica analize terorizma i kontraterorizma te grupe sa sjedištem u New Yorku.

Human Rights Watch saopćio je da antivladine snage nisu same odgovorne za pogibije civila, te da je najmanje 230 civila ubijeno tokom koalicionih i NATO-vih operacija u prošloj godini.

Tačne brojke žrtava u ranijim godinama nisu dostupne, ali povećanje pobunjeničkih napada u prošloj godini ukazuje "da je 2006. bila najpogibeljnija za civile u Afganistanu od 2001", navodi se u izvještaju.

Ti podaci naglašavaju opasnosti s kojima se Afganistanci suočavaju više od pet godina nakon invazije pod američkim vodstvom koja je povećala nadanja da bi se ta zemlja mogla izvući iz decenija ratova.