|

HRW optužio Irak da drži "tajni zatvor" u Bagdadu

HRW optužio Irak da drži "tajni zatvor" u Bagdadu
0
F
FENA
1.2.2011. u 20:18
0
komentara
0

dijeljenja
HRW optužio Irak da drži "tajni zatvor" u Bagdadu Foto: AP
Elitne trupe pod zapovjedništvom premijera Nurija al-Malikija rukovode "tajnim zatvororm" na sjeveru Bagdada i muče zatvorenike u jednom drugom zatvorskom centru u glavnom gradu, tvrdi Human Rights Watch (HRW).
Optužbe su uslijedile sedmicu dana nakon članka u Los Angeles Timesu u kojem se navodi da su zatvorenici u surovim uvjetima, neki već dvije godine, u Camp Honoru, u "zelenoj zoni" u Bagdadu. Iračka vlada je odbacila ove optužbe, prenio je AFP.

HRW tvrdi, pozivajući se na intervjue i zvanične dokumente klasirane kao "tajna", da su vlasti krajem novembra prebacile skoro 300 zatvorenika u jedan tajni zatvor u zatvorskom centru koji vodi ministarstvo pravosuđa unutar vojne baze Camp Justice, u sjeverozapadnom dijelu Bagdada.

"Prebačeni su žurno, nekoliko dana prije posjete međunarodnih inspektora Camp Honoru", navodi se u saopćenju organizacije sa sjedištem u New Yorku.

"Iračka vlada mora odmah zatvoriti te centre ili ih otvoriti inspekcijma i posjetama", zaključuje se u saopćenju organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Organizacija tvrdi da tajnim zatvorom upravlja 56. brigada nazvana "Bagdadska brigada" i protuterorističke službe koje zavise od Malikijevog vojnog kabineta.

Zamjenik ministra pravosuđa Bucho Ibrahim u utorak je objavio demanti.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.