Svijet
0

HRW: Kenijska opozicija izazvala etničko nasilje

FENA
Nakon spornih izbora krajem decembra kenijska opozicija isplanirala je i organizirala etnički motivirano nasilje u kojem je gotovo 700 osoba ubijeno, a 250.000 raseljeno, objavila je u četvrtak međunarodna udruga za ljudska prava Human Rights Watch (HRW), javlja agencija DPA.

Nasilje je nastavljeno i u četvrtak, javlja agencija AFP i prenosi da je noću na četvrtak najmanje 12 osoba ubijeno na zapadu zemlje.

Organizacija HRW saopćila je da su opozicijski Narandžasti demokratski pokret (ODM) i lokalni lideri poticali duboko ukorijenjene međuplemenske napetosti u Keniji kako bi potaknuli nasilje.

"U mnogim zajednicama lokalni lideri i aktivisti ODM-a organizirali su skupove nakon izbora i dogovarali organizaciju, vodstvo i poticanje nasilja koje su predvodile skupine lokalne mladeži", stoji u saopćenju HRW-a.

U četvrtak u Nairobiju, glavnome gradu Kenije, bivši glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan nastavlja svoju tešku misiju mirovnog pregovarača između predsjednika Mwaija Kibakija, čiji ponovnu pobjedu na predsjedničkih izborima 27. decembra osporava Raila Odinga, vođa opozicije.

Odinga je Kibakija optužio za krađu izbornih glasova, a u srijedu je nakon razgovora s Annanom otkazao proteste najavljene za četvrtak.

ODM i Kibakijeva vlada međusobno se optužuju za etničko čišćenje, a opozicija optužuje policiju da je primjenjivala pretjeranu silu protiv jedne etničke skupine.

Nemiri i nasilje u Keniji temeljito su promijenili sliku te afričke zemlje koja je dosad bila poznata kao stabilna u regiji i stoga je velike prihode ostvarivala turističkom djelatnošću, što sada postaje sve više upitnim.