Ratni zločini
43

HRW: Izrael koristi glad kao oružje protiv Palestinaca u Pojasu Gaze

B. H.
Foto: Wafa.ps
Foto: Wafa.ps
Izrael koristi glad i nedostatak vode kao oružje i način vođenja rata protiv Palestinaca koji žive u Pojasu Gaze, objavila je organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW), koja ovu taktiku opisuje kao ratni zločin.

Nakon napada pokreta Hamas 7. oktobra, Izrael je uveo potpunu blokadu Pojasa Gaze, koja je nakon nekoliko sedmica ipak malo ublažena otvaranjem prijelaza Rafah. Međutim, količina prevezene robe još uvijek je značajno manja nego prije sukoba. Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova opisao je HRW kao organizaciju neprijateljsku prema Izraelu.

"Više od dva mjeseca Izrael je uskraćivao vodu i hranu stanovništvu Pojasa Gaze, što je politika koju podržavaju visoki izraelski dužnosnici koja odražava namjeru da se civili izgladnjuju," rekao je šef podružnice HRW-a za Izrael i palestinska područja Omar Shakir.

Organizacija ukazuje na izjave ministra odbrane Joaoa Galanta ili šefa Odjela za nacionalnu sigurnost Itamara Ben Gvira, koje potvrđuju ovu strategiju.

HRW je saopćio da su palestinski stanovnici u pojasu Gaze opisali velike poteškoće u nabavi hrane, pitke vode i drugih osnovnih dobara. Organizacija također ističe da izraelski udari imaju značajan utjecaj na poljoprivredu na ovom palestinskom području.

Izrael je uveo potpunu blokadu Pojasa Gaze od napada pokreta Hamas na izraelski teritorij početkom oktobra. Pustio ga je nakon otprilike dvije sedmice od početka borbi, kada je otvoren prijelaz Rafah koji povezuje pojas s Egiptom.

Sredinom novembra dopuštene su i isporuke goriva u Pojas Gaze, što HRW također uzima u obzir u svom dokumentu.

U nedjelju je Izrael također pustio prve kamione u Pojas Gaze preko prijelaza Ker Shalom s Pojasom Gaze. Učinio je to na insistiranje svojih saveznika. Količina humanitarne pomoći mogla bi porasti i do 200 kamiona dnevno, što je još uvijek znatno manje nego prije sukoba.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da HRW nema moralno pravo komentirati situaciju u Pojasu Gaze jer "nije osudio napad i masakr izraelskih građana 7. oktobra". Prema njegovim riječima, američka organizacija je antisemitska i antiizraelska.