Hrvatskoj "crveno svjetlo" ako ne ispuni uslove

F
FENA
12.12.2008. u 08:53
0
7
Hrvatskoj "crveno svjetlo" ako ne ispuni uslove
0
Hrvatskoj "crveno svjetlo" ako ne ispuni uslove Foto: Reuters
Slovenska diplomatija ima jasne upute da Hrvatskoj upali "crveno svjetlo" ako ne ispuni uslove iz slovenskog prijedloga da u pristupnim pregovorima s Evropskom unijom neće prejudicirati granicu, izjavio je u četvrtak na večer slovenski premijer Borut Pahor, na margini sastanka šefova vlada članica Evropske unije.
"Slovenija je predložila kompleksan i vrlo zahtjevan pravni tekst s uslovima za rješenje problema prejudiciranja granice", rekao je Pahor, dodajući da Slovenija ne bi imala razloga blokirati hrvatske pristupne pregovore ako Hrvatska taj tekst dobije od Francuskog predsjedništva i onda ga pismeno potvrdi.

U suprotnom će, rekao je Pahor novinarima u Bruxellesu, Slovenija na pristupnoj konferenciji Hrvatskoj upaliti "crveno svjetlo", odnosno blokirati otvaranje i zatvaranje onih pregovaračkih poglavlja koja su "kontaminirana" prejudiciranjem granice.

Pahor je tako, kako su javili slovenski mediji, reagirao na izjavu hrvatskog premijera Ive Sanadera da bi Hrvatska već danas bila spremna potpisati prijedlog francuskog predsjedništva o rješenju tog zapleta na koji Slovenija nije pristala nego je na to uložila svoj prijedlog.

Pahor je rekao da je zahvalan francuskom predsjedništvu što "razumije slovenski interes".

"Francusko predsjedništvo EU-a u ime 27 država, a među njima i Slovenije, pokušava s tom državom postići dogovor koji bi omogućio uklanjanje prepreka s njena puta u EU", rekao je Pahor.

Pahor je dodao da nisu planirani nikakvi njegovi susreti ili razgovori Sanaderom.


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: