Bez dvotrećinske većine
123

Hrvatski sabor protiv obučavanja Ukrajinaca, iz HDZ-a poručili: Ovo je pobjeda Putina

B.H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Saborski zastupnici su odlučili da Hrvatska ipak neke na svom teritoriju obučavati ukrajinske vojnike, nakon što prijedlog premijera Plenkovića nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu.

Vladajuća struja nije uspjela sakupiti potrebnu većinu, odnosno glas 101 zastupnika, za odluke o učestvovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU za vojnu pomoć za podršku Ukrajini, EUMAM. Za misiju bilo je 97 zastupnika, a 10 protiv.

Vijeće EU-a usvojilo je 15. novembra odluku o pokretanju Misije EU-a za vojnu pomoć za podršku Ukrajini u sklopu koje se planira obučiti 15.000 ukrajinskih vojnika. Misija EUMAM je trebala uključivati obučavanje do stotinu ukrajinskih vojnika na obuci u Hrvatskoj u rotacijama tokom dvije godine.

Zanimljivo je da su protiv bili zastupnici kranje desnice ali i ljevice, između ostalog predsjednica Radničke fronte, Katarina Peović i predsjednik Domovinskog pokreta, Ivan Penava. HDZ-ov zastupnik Andro Krstulović Opara je kazao kako će "zbog ove odluke danas Putin biti zadovoljan". Zastupnici SDP-a i Zeleno-lijevog bloka nisu glasali.

Vlada predvođena premijerom Plenkovićem je bila za učešće u misiji, s čime se nije slagao predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je prethodno rekao da misija nije u skladu s hrvatskim ustavom, te je odbio dati saglasnost.