Svijet
2

Hrvatski pomorci se nasukali kod Kanade, ostaju bez hrane i vode

Klix.ba
Pero Metković
Pero Metković
Teretni brod "Nawi Wind" kojim upravlja hrvatski kapetan Pero Metković ostao je zaglavljen u kanadskom zaljevu Placentija, nakon snažnog nevremena 4. decembra. Posadi ponestaje hrane i vode, no sretni su da su do sada uspjeli preživjeti te zbog toga što ima dobrih ljudi koji im pomažu.

Strašno olujno nevrijeme početkom decembra oštetilo je brod egipatske kompanije. Jedanaestočlana posada, koju sačinjavaju moreplovci iz Grčke, Hrvatske i Slovenije ostala je nasukana u Placentiji, objavio je CBS.

"Plovim cijeli svoj život i nikada nisam vidio takvo nevrijeme. Valovi su bili visoki više od 17 metara. Bilo je strašno", kazao je kapetan Metković.

Posada broda je istakla da su sretni što su uopće živi. Oni od 4. dcembra žive na brodu te im ponestaje hrane i vode.

Predstavnici Crvenog križa i RCMP-a posjetili su moreplovce i odnijeli im hranu i 200 litara flaširane vode, te zimske jakne i termalne pokrivače. Lokalni proizvođači donirali su im mlijeko i hljeb.

Egipćanin, vlasnik broda, rekao je da će u Kanadu doći naredne sedmice i "riješiti stvari". Navodno, on posadi duguje plaće, prijeko potrebni novac kako bi se moreplovci vratili kućama.

Glavni sekretar Sindikata hrvatskih pomoraca, kapetan Predrag Brazzoduro, kazao je za Jutarnji.hr da je upoznat sa situacijom i da se preko ITF-a pokušava pomoći hrvatskim pomorcima. Koliko mu je poznato, riječ je o brodu koji je i prije oluje bio u lošem stanju, što potvrđuje i izvještaj kanadskih valsti čiji su inspektori otkrili 26 povreda sigurnosti na brodu.

Vlasnik je priznao da nema novac za isplatu plaća, ali će doći u Kanadu.

"Treba ishoditi sve potrebne punomoći da se brod sudski zaustavi te da krene proces njegove prodaje. Iako sam brod ne vrijedi ništa, njegov teret starog željeza mogao bi biti dovoljno vrijedan da se pomorci namire i da im se vrate zaostale plaće", kazao je Predrag Brazzoduro.