{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatski politički i vojni vrh svjedočit će na suđenju Ademiju i Norcu

F
20.6.2007. u 14:25
0
0
Hrvatski politički i vojni vrh svjedočit će na suđenju Ademiju i Norcu
0
Hrvatski politički i vojni vrh svjedočit će na suđenju Ademiju i Norcu
Kao svjedoci optužbe na suđenju hrvatskim generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu za zločine u akciji Medački džep u julu će biti saslušan hrvatski ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak i dio hrvatskog vojnog vrha.
Sudsko vijeće pod vodstvom suca Marina Mrčele to je odredilo odlučujući o dokaznim prijedlozima tužiteljstva i obrane, trećeg dana suđenja dvojici generala u prvom slučaju koji je hrvatsko pravosuđe dobilo od Haškog suda.

Kao svjedoci će se, među ostalima ispitati i generali Mladen Markač, Davor Domazet Lošo, Mate Laušić, Željko Sačić i Petar Stipetić.

No sudsko vijeće odbilo je zahtjev obrane da se kao svjedok sasluša Savo Štrbac, direktor srpskog Informacijsko-dokumentacijskog centra Veritas, koji je kao suradnik haškog tužiteljstva sudjelovao u prikupljanju dokumentacije o navodnim hrvatskim zločinima tijekom Domovinskog rata. Sud neće razmatrati niti njegove dokumente, jer je procijenjeno da postoje relevantniji podaci o nestalima i ubijenima u Medačkom džepu u septembru 1993.

Također je odbijeno saslušanje zamjenika zapovjednika vojske tzv. Krajine, generala Mile Novakovića, a u postupak neće biti uvršteni ni dokumenti o oružju i municiji koju su koristili pripadnici HV-a, MUP-a i UNPROFOR-a.

Ipak, od Ministarstva obrane RH zatražit će se sve zapovjedi izdane u akcije oslobađanja okupiranog dijela Like u septembru 1993. kako bi se utvrdilo tko ih je izdavao i je li s njima bilo nekih manipulacija.

Sudsko vijeće nije udovoljilo ni zahtjevu Norčeve obrane da se otkrije identitet zaštićenih svjedoka.

Vijeće se danas nije očitovao o predraspravnom podnesku iz 2003. u kojem general Rahim Ademi tvrdi da nije imao stvarnu ingerenciju nad akcijom Medački džep, a zbog kojega je Norčev odvjetnik jučer izrazio sumnju da bi se Ademi mogao braniti tako da svu krivnju prebaci na Norca.

Iako se nalazi u spisu, kao i niz drugih dokumenata, taj podnesak nije nikakav dokaz i o njemu se ne moramo očitovati, ustvrdio je sudac Mrčela.

Suđenje se nastavlja 10. jula, kada će se, kao i na dijelu današnjeg ročišta nastaviti s čitanjem dokumentacije, a 16. jula počinju se saslušavati svjedoci. Taj dan prvi bi trebali biti saslušani Ivan Jarnjak i general Mladen Markač.

Generali Norac i Ademi terete se po zapovjednoj odgovornosti za zločine nad civilima te pretjerano i neselektivno granatiranje srpskih sela u kojima su stradali civili. U optužnici su poimenice navedeni svi stradali civili i vojni zarobljenici, od kojih su neki, navodno, okrutno zlostavljani i masakrirani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: