Svijet
0

Hrvatska: Završila eutanazija peradi

FENA
U devet sela u općini Zdenci u Virovitičko-podravskoj županiji, i općini Đurđenovac u Osječko-baranjskoj županiji, u nedjelju navečer završila je eutanazija peradi, javila je Hina.

U području tri kilometara od ribnjačarstva "Grudnjak", kod Zdenaca - gdje je prije nekoliko dana pronađeno 12 uginulih labudova, među kojima je kod šest, na temelju analize uzoraka tkiva, Centar za peradarstvo Veterinarskog instituta u Zagrebu pronašao virus ptičje gripe - u subotu i nedjelju eutanazirano je više od 10 hiljada peradi.

Prilikom obilaska ugroženog područja hrvatski premijer Ivo Sanader kazao je kako će sve troškove, koji su nastali eutanazijom peradi, Vlada RH refundirati do kraja slijedeće sedmice, a štete su procijenjene na oko milion kuna.

Hrvatski ministar zdravstva Neven Ljubičić izjavio je kako zbog ptičje gripe u Hrvatskoj ovoga trenutka nema razloga za zabrinutost, jer se problem veterinarski nadzire više nego dobro.

"Ako se i radi o nekakvoj gripi, ona nije opasna, to je bolest ptica, peradi a ne ljudi", naglasio je ministar Ljubičić, napomenuvši kako je "uzbuna koja se digla oko peradi opravdana, dok je uzbuna oko ljudi pretjerana".