Svijet
0

Hrvatska: Zaštićena svjedokinja za zločine optužila Ademija i Norca

FENA
Zaštićena svjedokinja na suđenju hrvatskim generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu ispričala je danas kako je od hrvatskih vojnika čula za naredbu da u njenom selu Čitluku ne smije ostati niti živa mačka, a pljačka i palež počeli su, kaže, nakon što je naređeno povlačenje hrvatskih snaga.

"Pucaj, znaš da su Bobetko i Ademi naredili da ni mačka ne smije ostati živa", prepričala je svjedokinja razgovor dvojice pripadnika Hrvatske vojske, prije nego što su, tvrdi, izrešetali njenu tetu, staricu koja je bila gluha i slijepa.

Brutalni zločin zaštićena je svjedokinja promatrala skrivena iz grmlja gdje se sklonila neposredno nakon napada HV-a na Čitluk.

Rečenicu kojom za zločin tereti Ademija i bivšeg načelnika glavnog stožera Janka Bobetka navodno je izgovorio vojnik po imenu Dragan, a svjedokinja tvrdi da ga je prije nekoliko godina vidjela na televiziji na snimci proslave 13. gardijske brigade u Rijeci.

Svjedokinja zaštićenog identiteta, koja se u sudskom spisu vodi pod rednim brojem 19., o zločinima u akciji Medački džep razgovarala je 1999. i s haškim istražiteljima. Predsjednik sudskog vijeća Marin Mrčela podsjetio ju je da je tada kao naredbodavca spomenula samo generala Bobetka, a ne i Ademija.

"Vrag će ga znat valjda i nisam. Bilo mi je dosta što je i Bobetko to naredio. Oni su inače bili u Gospiću i samo su naređivali sirotinji da ubija i pljačka", kazala je. Dodala je da je o još nekim zločinima poput odrubljivanja glava i nabijanja na kolac čula od poznanika, ali da ih nije osobno vidjela.

Tvrdi da su palež i pljačka sela započeli nakon što je naređeno povlačenje hrvatskih snaga. Na kraju ništa nije ostalo čitavo, kazala je dodavši da su u pljački sudjelovali i civili iz drugih dijelova Hrvatske.

Norčeva obrana uložila je prigovor na svjedočenje ističući da je površno i proturječno.

Suđenje je nastavljeno svjedočenjem zaštićenog svjedoka broj 18. koji je također uoči napada živio u Čitluku.