Svijet
0

Hrvatska sutra dobiva mandatara za sastav nove vlade?

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić sutra bi se navečer, kako se očekuje, trebao obratiti javnosti nakon što obavi konzultacije s čelnicima HDZ-a i SDP-a te time zaključi drugi krug konzultacija oko mandatara za sastavljanje nove vlade, doznaje se danas u Uredu Predsjednika RH.

Još se ne zna hoće li Mesić objaviti ime mandatara, kao ni koja je opcija i je li uopće okupila većinu od 77 mandata kao jamstvo za davanje mandata, javila je Hina.

Doznaje se tek da bi prvi sutra na konzultacije, u 17,30 sati, trebao doći predsjednik SDP-a Zoran Milanović, a potom, oko 18 sati, i čelnik HDZ-a Ivo Sanader.

Čelnici koalicije HSS-HSLS Josip Friščić i Đurđa Adlešić, čiji će zastupnici biti presudni za formiranje nove vlade, izjavili su kako očekuju da će Mesić sutra imenovati mandatara za sastav vlade, te istaknuli kako ga nisu uvjeravali da će potpisati koalicijski sporazum s HDZ-om niti da mandat treba dati Ivi Sanaderu, budući da su pregovori triju stranaka još u tijeku.

"Predsjedniku smo se jasno očitovali da koalicija ne očekuje da ona bude ta koja će odrediti mandatara, ali i da očekujemo od njega da nakon drugog kruga konzultacija imenuje mandatara, radi konstituiranja Sabora i formiranja vlade", izjavio je Friščić.

Ni on ni Adlešić novinarima nisu htjeli objasniti kako će Mesić imenovati mandatara ako se njihova koalicija već sada jasno ne opredijeli i svojim mandatima dokaže tko ima parlamentarnu većinu, ističući tek da pregovori s HDZ-om idu dobro, te da je i to, kako je rekla Adlešić, dovoljno kvalitetna informacija.

Na konzultacijama kod hrvatskog predsjednika danas su bili i čelnici HNS-a, a po riječima predsjednice te stranke Vesne Pusić, HNS zajedno s SDP-om i dalje pokušavaju prikupiti potporu zastupnika za vladu lijevog centra.

Podsjećamo, na prošlomjesečnim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj HDZ je osvojio 66 zastupničkih mandata, SDP 56, koalicija HSS-HSLS 8, HNS 7, HDSSB i IDS po tri, te HSP i HSU po jedan mandat.

Sedam mandata prema Ustavu RH pripada nacionalnim manjinama.