Svijet
0

Hrvatska: Policija utvrdila niz Slavičinih propusta u akciji gašenja požara na Kornatu

FENA
Vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavicu hrvatska policija, nakon provedene kriminalističke obrade, tereti da je odgovoran zato što su na gašenje, protivno zakonu, išla trojica maloljetnika od kojih jedan civilni ročnik, da vatrogascima u životnoj opasnosti nije uputio pravodobnu i odgovarajuću pomoć i da nije pozvao zračne snage ni kada je zaprimio dojavu da ima teško stradalih vatrogasaca, rečeno je danas na konferenciji za novinare Policijske uprave šibensko kninske u Šibeniku.

Riječ je o teškim kaznenim djelima protiv opće sigurnosti i dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koja je najmanja predviđena kazna 3, a najveća 15 godina zatvora, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj je policija predstavila rezultate kriminalističke obrade nad 40-godišnjim Slavicom, koji je jutros priveden u Istražni centar Županijskog suda u Šibeniku.

Načelnik Policijska uprave (PU) šibensko-kninske Branko Peran je rekao da je utvrđeno kako je Slavica bio odgovoran za protupožarnu zaštitu i vatrogasne intervencije, te je zapovjedio i organizirao vatrogasnu postrojbu za gašenje požara na otoku Kornatu od ukupno 23 vatrogasca od čega su desetorica bila pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, petorica pripadnici DVD-a Vodice, trojica DVD-a Zablaće te još petorica pripadnici DVD-a Tisno. Tu je vatrogasnu postrojbu Slavica okupio u vojarni Bribirskih knezova, odakle su transportnim helikopterom HV, koji je na njegov zahtjev došao iz Operativnog vatrogasnog centra Divulje, prebačeni na požarište na otoku Korantu. No, Slavica pri ukrcaju vatrogasaca, naglasio je Peran, nije provjerio osposobljenost vatrogasaca, što je bio obvezan učiniti.

"Zbog toga propusta omogućio je da su u helikopter, suprotno Zakonu o vatrogastvu i Zakona o radu te Pravilniku o poslovima na kojima se ne smije zaposliti maloljetnik, ukrcaju nedovoljno osposobljene osobe i osobe koje nisu imale uvjete za obavljanje ovakve protupožarne intervencije, odnosno dvije maloljetne osobe i civilni ročnik HV-a", kazao je Peran.

To su Karlo Ševerdija, Marko Stančić i Josip Lučić, koji je bio civilni ročnik.

Nakon što su se vatrogasci iskrcali na Kornat, Slavicu su obavijestili da je riječ o velikom požaru koji se širi te da ga ne mogu kontrolirati kao i da im je komunikacijska veza slaba te da je situacija opasna.

U međuvremenu, dodao je Peran, Slavica je dobio više obavijesti o razmjerima i širenju požara kao i obavijest da su vatrogasci opkoljeni vatrom i da traže pomoć, ali on nije poduzeo zakonom predviđene mjere kako bi se vatrogascima koji su se našli u životnoj opasnosti uputila pravodobna i odgovarajuća pomoć. Također nije pozvao zračne snage ni onda kada je zaprimio dojavu da ima teško stradalih vatrogasaca.

"Sve to imalo je za posljedicu smrt i teško ranjavanje 13 pripadnika te vatrogasne postrojbe od čega ih je 11 umrlo, odmah i naknadno, dok se dva vatrogasca još bore za život", zaključio je Peran.

Pomoćnik ravnatelja policije i voditelj tima za kriminalističku obradu vezano uz požar i tragediju na Kornatu Ivan Nađ istaknuo je kako je policija došla do točnih saznanja kada je i kako se širio požar na Korantu, te gdje su bili iskrcani vatrogasci.

Novinarima su pokazane i fotografije požara i iskrcavanja vatrogasaca i helikoptera koji ih je prevozio, a neke od snimaka, kazao je Nađ, pomogle su u rekonstrukciji događaja koji je prethodili nesreći na Kornatu.

Policijska istraga oko požara na Kornatu se nastavlja, a provodi se i oko utvrđivanja odgovornosti drugih osoba iz Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije te DVD-a iz Tisnoga, Vodica i Zablaća.

Kriminalističku obradu, najopsežniju i najsloženiju dosad na području Šibensko-kninske županije, provode policijski službenici Ravnateljstva policije MUP-a RH i PU šibensko-kninske u suradnji s Vojnom policijom i u koordinaciji s Državnim odvjetništvom RH.