Svijet
0

Hrvatska od Crne Gore traži 3.000 umjetničkih djela

FENA
Hrvatski ambasador u Crnoj Gori Petar Turčinović izjavio je danas da Hrvatska od Crne Gore potražuje 3.000 umjetničkih predmeta opljačkanih tokom akcija bivše jugoslavenske vojske na dubrovačkom ratištu početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

Turčinović je pozdravio odluku crnogorske policije da pronađe i Hrvatskoj vrati tri umjetničke slike za koje vjeruje da su odnesene iz katoličkog samostana iz Slanog tokom rata oko Dubrovnika i najavio nove akcije za pronalaženje preostalih "u minulom ratu opljačkanih kulturnih dobara na dubrovačkom području".

Crnogorska policija vratila je prije dva dana hrvatskim kolegama tri slike sa crkvenim motivima, za koje se smatra da su ih pripadnici jugoslovenske vojske iz Crne Gore opljačkali iz katoličkog samostana u Slanom.

Turčinović je podgoričkim "Vijestima" rekao da su te slike samo su mali dio nestalog umjetničkog blaga za kojim traga hrvatska država, navodeći da je tokom rata u Hrvatskoj ukradeno više od 28.000 umjetnina, od čega je najveći dio pripadao muzejima i arhivima.

"Hrvatska i tadašnja Srbija i Crna Gora osnovale su povereništva za vraćanje nestalog kulturnog blaga. Do sada je vraćeno više od 25.000 umjetnina, a za 3.000 se i dalje traga", rekao je Turčinović.

On je kazao da se njihov spisak nalazi u bazi podataka hrvatskog Ministarstva kulture, policije i Interpola.

Turčinović tvrdi da se "daleko najveći broj ukradenih umjetnina nalazi u Srbiji", a da je u Crnoj Gori ta brojka "drastično manja" ali se tačan broj ne zna.

Vraćanje tri platna uzeta iz Franjevačkog samostana naišlo je na jednoglasno odobravanje crnogorske stručne i kulturne javnosti.

Stručnjaci Narodnog muzeja Crne Gore potvrdili su da je tokom rta oko Dubrovnika u Crnu Goru unesen veliki broj umjetničkih predmeta ukradenih na dubrovačkom ratištu ocijenivši da "Crna Gora početkom devedesetih umalo nije postala depo za umjetnine opljačkane na dubrovačkom ratištu", javio je Tanjug.

Direktor Narodnog muzeja Crne Gore Petar Ćurković, koji je više puta razgovarao sa hrvatskim delegacijama o vraćanju otetog kulturnog blaga, rekao je da je vraćanje slika Hrvatskoj "dobra vijest", ali da "nipošto ne treba zaboraviti sramotu što smo uopće došli u takvu situaciju".

"Treba se nadati da će sve što je uzeto, ako je u Crnoj Gori, u najkraćem mogućem roku biti pronađeno i vraćeno onome kome pripada", kazao je Ćuković.