Svijet
0

Hrvatska od Austrije zatražila izručenje Vladimira Zagorca

FENA
Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa zatražilo je danas od austrijskih vlasti izručenje umirovljenog generala Vladimira Zagorca protiv kojega se na zagrebačkom Županijskom sudu vodi istraga zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Hrvatska ministrica pravosuđa Ana Lovrin potpisala je danas molbu za izručenjem, nakon čega je molba upućena Saveznom ministarstvu pravosuđa Republike Austrije, izvijestilo je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa.

Odluku o izručenju donosi istražna sutkinja Zemaljskog suda u Beču Claudia Forsner koja je prošlog četvrtka Zagorca pustila na slobodu nakon što je platio milijun eura jamčevine.

Bivši pomoćnik ministra obrane Zagorec, koji posljednjih sedam godina živi u Beču, protivi se izručenju jer smatra da je u Hrvatskoj istraga protiv njega politički motivirana. Mediji nagađaju da će zbog tog protivljenja, ali i mogućeg Zagorčevog zahtjeva za azilom postupak pred austrijskim pravosudnim tijelima potrajati dulje vrijeme.

Zagorec je kao pomoćnik ministra obrane od 1993. do 2000. bio zadužen za nabavu oružja i opreme. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo sumnjiči ga da je zlouporabio položaj i oštetio državni proračun za pet milijuna američkih dolara, odnosno da je odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane 2000. iz MORH-a odnio dragulje koje mu je 1993. predao njemački trgovac oružjem. Dragulji su bili jamstvo za pet milijuna američkih dolara preuzetih od MORH-a, a namijenjenih kupnji oružja za obranu Hrvatske.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je žalbu Zagorčeva branitelja koji ga zastupa u Hrvatskoj na odluku o pokretanju istrage, dok će žalbu na pritvor rješavati tek kada Zagorec bude uhićen i priveden.

Prvi svjedoci u istrazi protiv Zagorca trebali bi biti saslušani 27. ožujka.