Svijet
0

Hrvatska: Nije bilo micanja tijela stradalih vatrogasaca

FENA
U sklopu nastavka istrage o požaru na otoku Kornatu u kojem je ovoga ljeta poginulo 12 hrvatski vatrogasaca, istražni sudac Branko Ivić saslušao je dvojicu pripadnika Gorske službe spašavanja (GSS) u Zadru, Sinišu Primožića i Nevena Zrilića, koji su demantirali glasine da su tijela poginulih vatrogasaca micana s mjesta tragedije.

Također su opovrgnuli da su oni autori te dezinformacije, što je potkrijepljeno i preslušavanjem snimljene komunikacije između GSS-a i Državnog centra 112 u Zadru, javila je Hina.

Na šibenskom Županijskom sudu neslužbeno se doznaje da je najvjerojatnije riječ o grešci tijekom komunikacije pripadnika GSS-a sa zadarskim Centrom 112.

Osim dvojice pripadnika GSS-a Primožića i Zrilića, još je desetak svjedoka tijekom dosadašnje istrage o stradavanju vatrogasaca na Kornatima izjavilo da tijela poginulih vatrogasaca nisu prevožena niti vraćana.

Istražni sudac šibenskoga Županijskog suda koji vodi taj predmet, Branko Ivić, također je potvrdio kako to više uopće nije prijeporno jer je definitivno potvrđeno da nije bilo micanja tijela stradalih.

Sudska savjetnica Maleš saslušala je jučer i Josipa Pleslića, vlasnika lokalne radiopostaje Kornati iz Murtera, koji se sam javio sudu kao svjedok rekavši da je vidio izbijanje požara na Kornatu i snimio ga. Sud će analizirati njegove snimke požara.

Istraga se nastavlja, a za petak je predviđeno da će sudska savjetnica saslušati dvojicu mještana Kornata, koji su također svjedoci nastanka požara i dolaska helikoptera s vatrogascima, te imaju i snimke događaja.

Na šibenskom Županijskom sudu neslužbeno se doznaje i da bi za 10-ak dana mogla početi rekonstrukcija požara na Kornatu. Za tu svrhu Ministarstvo obrane RH je odobrilo uporabu helikoptera.

Nakon toga počet će multidisciplinarno vještačenje tijekom kojega će više vrhunskih stručnjaka za različita područja - šumarstvo, temperaturu, botaniku, atmosferu i ostalo, dati svoje mišljenje, a sud će njima predati spis s dosadašnjim rezultatima istrage.