Svijet
0

Hrvatska: Nema novih slučajeva ptičje gripe

FENA
Laboratorijskim pretragama hrvatskog Centra za peradarstvo kod tri uginula labuda s Novog ribnjaka kod Slavonskog Broda, nalaz na influencu peradi je negativan te nisu bili bolesni, ni uginuli od ptičje gripe, saopštilo je danas hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Također je negativan i nalaz kod uginulih fazana dopremljenih s područja Županje.

U proteklih nešto više od mjesec dana Centar za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta zaprimio je 2270 uzoraka na analizu. Osim labudova s dva ribnjaka (Grudnjak i Ribnjak "1905.") svi ostali nalazi su negativni na influencu ptica, ističe se u saopštenju.

Uginuli labud, koji je na sebi nosio oznaku 10JJ na osnovu čega se utvrdilo da je prstenovan u Mađarskoj, pozitivan je na ptičju gripu. Centar za peradarstvo pretragom je dokazao gen H5 kao i gen N1 što nedvojbeno govori da se radi o visokopatogenom virusu H5N1. O tom nalazu danas je obaviještena i mađarska veterinarska uprava.

Inače, od 2270 uzoraka u postupku obrade je ili na nju još čeka 679 uzoraka. Radi se o uginulim pticama, koje su Centru za peradarstvo dostavljene na dojavu građana, stoji u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.