Svijet
0

Hrvatska: Nastavljene konsultacije oko mandatara nove vlade

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U uredu hrvatskog predsjednika na Pantovčaku jutros su nastavljene konzultacije koje predsjednik države Stjepan Mesić vodi s predstavnicima parlamentarnih stranaka i nacionalnih manjina oko davanja mandata za sastavljanje nove hrvatske vlade.

Nakon što je jučer u okviru konzultacija razgovarao sa svih osam manjinskih zastupnika te čelnicima HSP-a i HSU-a, kod predsjednika Mesića jutros su prvi došli čelnici koalicije HSS-HSLS Josip Friščić i Ðurđa Adlešić, a sastanak bi, doznaje se, trebao trajati jedan sat.

U Uredu se doznaje da će Predsjednik potom na razgovor primiti čelnike HDSSB-a, a zatim i IDS-a te HNS-a, dok bi čelnici vodećih stranaka, HDZ-a i SDP-a, na Pantovčak trebali doći poslijepodne - neslužbeno se doznaje da će u 17 sati na konzultacije doći čelnik SDP-a Zoran Milanović, a prije 18 sati predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.

Predsjednik Mesić konzultacije je počeo na temelju izvješća o privremenim rezultatima nedjeljnih parlamentarnih izbora, koje mu je prije dva dana dostavio predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin.

Prema tim rezultatima, HDZ će u šestom sazivu Sabora imati 66 zastupnika, slijedi SDP koji je osvojio 56, koalicija HSS-HSLS s ukupno osam zastupničkih mjesta, HNS sedam, IDS i HDSSB po tri, a HSP i HSU po jedan mandat.

U novom sazivu Sabora sjedit će i osam zastupnika nacionalnih manjina.

Nakon što od DIP-a dobije konačne službene rezultate izbora (kada se ponove izbori na tri biračka mjesta i isteknu žalbeni rokovi), predsjednik će, kako je najavio, prema članku 97. Ustava, mandat za sastavljanje Vlade ponuditi onome tko mu dokaže da ima većinu u Saboru. Ta je većina 77 zastupnika.