|

Hrvatska: Nastavljen Štrajk u obrazovanju, od jutros se priključili fakulteti

Hrvatska: Nastavljen Štrajk u obrazovanju, od jutros se priključili fakulteti
0
F
FENA
24.11.2006. u 09:49
0
komentara
0

dijeljenja
Hrvatska: Nastavljen Štrajk u obrazovanju, od jutros se priključili fakulteti
Štrajku prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj, koji je danas ušao u treći dan, od jutros se priključio Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, tako da se sada, osim u osnovnim i srednjim školama, štrajka i na fakultetima i znanstvenim ustanovama.
Sindikati obrazovanja, koji štrajkaju od srijede, traže da im se u nekoliko godina nadoknadi 20-postotno zaostajanje za plaćama u privredi, javila je Hina.

U srijedu se počelo štrajkati u srednjim školama, jučer u osnovnim školama, a danas im se priključio Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, koji okuplja preko 10.000 od ukupno 16.500 zaposlenih u toj djelatnosti.

Čelnici sindikata udruženih u tzv. Vertikalu sindikata obrazovanja najavili su da će nastaviti štrajkati i idućeg tjedna, ne dobiju li od hrvatske Vlade zadovoljavajuću ponudu.

Dosadašnji odaziv na štrajk u osnovnim i srednjim školama sindikati su ocijenili fantastičnim. Sindikalni podaci govore da je u osnovnim školama jučer štrajkalo više od 90 posto, a u srednjim školama 93,6 posto zaposlenih.

Visok odaziv na štrajk potvrđuju i podaci hrvatskog Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, po kojima je jučer u prijepodnevnom turnusu štrajkalo 77 posto zaposlenih u srednjim školama i 81 posto zaposlenih u osnovnim školama.

Sindikati traže da im se kroz nekoliko godina nadoknadi zaostajanje plaća za privredom, a plaća početnika s VSS-om utvrdi na razini pet posto većoj od prosjeka u državi.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.