Svijet
0

Hrvatska izabrana u UN-ovu komisiju za izgradnju mira

FENA
Hrvatska je u utorak izabrana u Komisiju za izgradnju mira Ujedinjenih naroda, novo tijelo čiji je zadatak pomoći zemljama koje izlaze iz sukoba da se ne vrate nasilju.

U glasanju u Generalnoj skupštini Hrvatska je dobila 119 glasova, dok je njezin konkurent iz regije istočne Evrope Bosna i Hercegovina skupila 64 glasa.

Komisija za izgradnju mira uspostavljena je u decembru 2005. u okviru reforme UN-a i radit će na održavanju mira, stabilizaciji, obnovi i izgradnji ustanova u zemljama u tranziciji iz rata u mir.

Komisija broji samo 31 člana i do sada je najuže tijelo u koje je Hrvatska izabrana od stjecanja neovisnosti, što govori o ugledu koji je stekla u UN-u.

Svoju kampanju za izbor Hrvatska je temeljila na vlastitom uspješnom prijelazu od zemlje primateljice mirovnih postrojbi do zemlje koja danas sudjeluje u većini UN-ovih mirovnih misija.

Komisija će davati svoje preporuke Vijeću sigurnosti, ECOSOC-u i Generalnoj skupštini u vezi s djelovanjem u kriznim žarištima koja će biti predmet njezina rada.

Po ranije uspostavljenim kriterijima u Komisiju je izabrano sedam članica Vijeća sigurnosti, uključujući pet stalnih članica, SAD, Rusiju, Veliku Britaniju, Kinu i Francusku te dvije nestalne Dansku i Tanzaniju, sedam članica UN-ova Ekonomskog i socijalnog vijeća (ECOSOC), Angola, Gvineja Bisau, Indonezija, Sri Lanka, Poljska i Češka s podijeljenim mandatom te Brazil i Belgija.

Tu je i pet članica koje najviše pridonose proračunu UN-a osim onih iz Vijeća sigurnosti, Japan, Njemačka, Nizozemska, Italija i Norveška te pet najvećih davatelja mirovnih postrojbi, Pakistan, Bangladeš, Indija, Nigerija i Gana.

Hrvatska je izabrana između sedam zemalja koje je birala Generalna skupština, a osim nje su na izborima odabrani i Egipat, Filipini, Čile, El Salvador, Jamajka i Burundi.

Izborom u Komisiju za izgradnju mira ne prestaju ambicije Hrvatske u UN-u gdje je kandidat za nestalno mjesto u Vijeću sigurnosti na izborima koji će se održati 2007.