{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska izabrana u UN-ovu komisiju za izgradnju mira

F
17.5.2006. u 11:05
0
0
Hrvatska izabrana u UN-ovu komisiju za izgradnju mira
0
Hrvatska izabrana u UN-ovu komisiju za izgradnju mira
Hrvatska je u utorak izabrana u Komisiju za izgradnju mira Ujedinjenih naroda, novo tijelo čiji je zadatak pomoći zemljama koje izlaze iz sukoba da se ne vrate nasilju.
U glasanju u Generalnoj skupštini Hrvatska je dobila 119 glasova, dok je njezin konkurent iz regije istočne Evrope Bosna i Hercegovina skupila 64 glasa.

Komisija za izgradnju mira uspostavljena je u decembru 2005. u okviru reforme UN-a i radit će na održavanju mira, stabilizaciji, obnovi i izgradnji ustanova u zemljama u tranziciji iz rata u mir.

Komisija broji samo 31 člana i do sada je najuže tijelo u koje je Hrvatska izabrana od stjecanja neovisnosti, što govori o ugledu koji je stekla u UN-u.

Svoju kampanju za izbor Hrvatska je temeljila na vlastitom uspješnom prijelazu od zemlje primateljice mirovnih postrojbi do zemlje koja danas sudjeluje u većini UN-ovih mirovnih misija.

Komisija će davati svoje preporuke Vijeću sigurnosti, ECOSOC-u i Generalnoj skupštini u vezi s djelovanjem u kriznim žarištima koja će biti predmet njezina rada.

Po ranije uspostavljenim kriterijima u Komisiju je izabrano sedam članica Vijeća sigurnosti, uključujući pet stalnih članica, SAD, Rusiju, Veliku Britaniju, Kinu i Francusku te dvije nestalne Dansku i Tanzaniju, sedam članica UN-ova Ekonomskog i socijalnog vijeća (ECOSOC), Angola, Gvineja Bisau, Indonezija, Sri Lanka, Poljska i Češka s podijeljenim mandatom te Brazil i Belgija.

Tu je i pet članica koje najviše pridonose proračunu UN-a osim onih iz Vijeća sigurnosti, Japan, Njemačka, Nizozemska, Italija i Norveška te pet najvećih davatelja mirovnih postrojbi, Pakistan, Bangladeš, Indija, Nigerija i Gana.

Hrvatska je izabrana između sedam zemalja koje je birala Generalna skupština, a osim nje su na izborima odabrani i Egipat, Filipini, Čile, El Salvador, Jamajka i Burundi.

Izborom u Komisiju za izgradnju mira ne prestaju ambicije Hrvatske u UN-u gdje je kandidat za nestalno mjesto u Vijeću sigurnosti na izborima koji će se održati 2007.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: