Svijet
0

Hrvatska izabrana u Glavni odbor Opće skupštine IAEA

FENA
Na 51. zasjedanju Opće skupštine Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u Beču, na kojoj sudjeluju izaslanstva iz oko 140 država, Hrvatska je izabrana u Glavni odbor Opće skupštine.

Saradnja između Hrvatske i IAEA je iznimno dobra i vrlo uspješna, a jedan od dokaza je što je danas izabrana u Glavni odbor, među 15 zemalja koje će pomagati predsjedavajućem, predstavniku Libana, u vođenju skupštine, izjavio je voditelj hrvatske delegacije i hrvatski predstavnik u Vijeću guvernera IAEA, ambasador Mario Horvatić, ocijenivši to "velikom čašću".

Najavio je da će Hrvatska najvjerojatnije već sljedeće sedmice na sastanku Vijeća guvernera zauzeti jedno od dva potpredsjednička mjesta u Vijeću guvernera IAEA, što smatra, kako je rekao, "priznanjem i dokazom da je hrvatski rad i hrvatska saradnja s agencijom dobila vrlo visoku ocjenu".

Horvatić je kazao da je u proteklom trogodišnjem razdoblju u Hrvatskoj provedeno pet projekata u suradnji s IAEA-om koji su ocijenjeni vrlo uspješnim te nekoliko vrlo korisnih donacija, javila je Hina.

Prošle godine je agencija donirala Hrvatskoj opremu za otkrivanje nuklearnog i drugog radioaktivnog materijala koja je postavljena na graničnom prijelazu Bregana kako bi se spriječila mogućnost terorističkih akcija i krijumčarenje.

"To je početak jednog projekta koji će se ubuduće nastaviti", kazao je Horvatić i dodao da je važno spomenuti i druge projekte u saradnji s Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju kao što su projekti civilnog korištenja nuklearne energije u medicini i poljoprivredi koji su, kako je rekao, vrlo uspješni.