Izvještaj stranih agencija
0

'Hrvatska i Srbija za dijalog i rješavanje otvorenih pitanja'

FENA
Službeni posjet hrvatskog premijera Ive Sanadera Srbiji izazvao je pozornost stranih novinskih agencija koje redom u svojim izvješćima iz Beograda naglašavaju kako se dvije zemlje slažu da je potreban dijalog i rješavanje otvorenih pitanja.

Američka agencija Associated Press ističe kako su se Srbija i Hrvatska složile da će unaprijediti bilateralne odnose unatoč otvorenim pitanjima koja se vuku još od "krvava raspada Jugoslavije". Dvojica premijera, Ivo Sanader i Mirko Cvetković, kažu kako je došlo vrijeme da se pođe naprijed, prenosi AP, i dodaje kako su odnosi dviju država zadnjih godinu dana bili napeti zbog hrvatskog priznanja Kosova i tužbe protiv Srbije za genocid.

Njemačka DPA navodi kako je Sanader doputovao u Beograd u nastojanju da "otopi" odnose sa Srbijom koje je Beograd zamrznuo zbog hrvatskog priznanja Kosova. U izvješću te agencije dodaje se kako su dvojica premijera priznala da postoje problemi koji opterećuju bilateralne odnose, ali su i iskazala volju da ih riješe i unaprijede suradnju. Kao najveća "nesuglasica" navodi se hrvatsko priznanje Kosova.

Reuters u izvješću iz Beograda ističe kako je "Hrvatska obećala da će poduprijeti Srbiju u nastojanju da se priključi Europskoj uniji unatoč tužbi za genocid koju je podnijela protiv bivšega neprijatelja" Srbije.

Reuters navodi izjavu premijera Sanadera da će Hrvatska, kao "buduća članica NATO-a i zemlja koja je vrlo blizu članstvu u EU, svojim susjedima dati punu potporu" jer "vjerujemo da je i nama bolje, ako je našim susjedima bolje".

Francuska agencija AFP u naslovu navodi da Sanader i Cvetković inzistiraju na potrebi dijaloga. "Nije moguće da se razumijemo, ako ne razgovaramo", prenose se riječi srbijanskog premijera. AFP također navodi da dvije zemlje imaju otvorenih pitanja, i dodaje kako je odlučeno da će se ona rješavati od lakših prema težim, a kao najveće među njima ističe se hrvatska tužba za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Austrijska novinska agencija APA opisala je Sanaderov posjet Beogradu kao napor Hrvatske i Srbije da poprave bilateralne odnose "opterećene brojnim otvorenim pitanjima".

APA je prenijela ocjenu beogradskih medija da prednost imaju pitanja europskih integracija i suradnje.

U izvješću sa zajedničke tiskovne konferencije Sanadera i predsjednika srbijanske vlade Mirka Cvetkovića APA je izvijestila da Cvetković očekuje "vrlo brzo rješenje" nekih otvorenih pitanja, ali da je upozorio i na velike razlike u mišljenjima, posebice o pitanju Kosova te tužbi za genocid što ju je Hrvatska podnijela protiv Srbije.

Austrijska je agencija prenijela i Sanaderovu izjavu da Hrvatska neće zaboraviti najnoviju povijest, ali da ne želi ni živjeti u njoj, te odlučnost Hrvatske da pomogne Srbiji na putu u EU i NATO.

Sanaderovu poruku da se Hrvatska prema Srbiji neće ponašati kao Slovenija prema Hrvatskoj APA je protumačila kao aluziju na slovensku blokadu hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.

Slovenska agencija STA naglašava kako je Sanader u izjavi nakon susreta s Cvetkovićem rekao da je njegov posjet Srbiji, među ostalim, znak hrvatske potpore susjednoj državi u euroatlantskim integracijama. Prenose se i Sanaderove riječi da se Hrvatska prema Srbiji neće ponašati kao Slovenija prema Hrvatskoj.

Agencija Tanjug navodi da su dvojica premijera svojim sastankom pokrenula mnoga otvorena pitanja, ali i priznala da će za rješavanje nekih od njih biti potrebno više vremena. Prenosi se izjava srbijanskog premijera kako i dalje postoje krupne razlike u stajalištima Beograda i Zagreba koja se tiču teritorijalne cjelovitosti i suverenosti Srbije, odnosno hrvatskog priznanja Kosova, te hrvatske tužbe za genocid.

Naglašavaju se riječi premijera Sanadera kako se nedavna prošlost neće zaboraviti, ali da se u njoj neće živjeti, i njegova potpora Srbiji u integracijskim procesima.

Talijanska agencija ANSA navodi da se posjetom hrvatskog premijera Beogradu nakon dvije godine nastavlja dijalog negdašnjih neprijatelja, Hrvatske i Srbije. ANSA napominje da je to treći Sanderov posjet Srbiji, ali prvi nakon odluke Zagreba da prizna kosovsku neovisnost.