{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Hrvatska i Srbija za dijalog i rješavanje otvorenih pitanja'

F
20.3.2009. u 18:28
0
2
'Hrvatska i Srbija za dijalog i rješavanje otvorenih pitanja'
0
'Hrvatska i Srbija za dijalog i rješavanje otvorenih pitanja'
Službeni posjet hrvatskog premijera Ive Sanadera Srbiji izazvao je pozornost stranih novinskih agencija koje redom u svojim izvješćima iz Beograda naglašavaju kako se dvije zemlje slažu da je potreban dijalog i rješavanje otvorenih pitanja.
Američka agencija Associated Press ističe kako su se Srbija i Hrvatska složile da će unaprijediti bilateralne odnose unatoč otvorenim pitanjima koja se vuku još od "krvava raspada Jugoslavije". Dvojica premijera, Ivo Sanader i Mirko Cvetković, kažu kako je došlo vrijeme da se pođe naprijed, prenosi AP, i dodaje kako su odnosi dviju država zadnjih godinu dana bili napeti zbog hrvatskog priznanja Kosova i tužbe protiv Srbije za genocid.

Njemačka DPA navodi kako je Sanader doputovao u Beograd u nastojanju da "otopi" odnose sa Srbijom koje je Beograd zamrznuo zbog hrvatskog priznanja Kosova. U izvješću te agencije dodaje se kako su dvojica premijera priznala da postoje problemi koji opterećuju bilateralne odnose, ali su i iskazala volju da ih riješe i unaprijede suradnju. Kao najveća "nesuglasica" navodi se hrvatsko priznanje Kosova.

Reuters u izvješću iz Beograda ističe kako je "Hrvatska obećala da će poduprijeti Srbiju u nastojanju da se priključi Europskoj uniji unatoč tužbi za genocid koju je podnijela protiv bivšega neprijatelja" Srbije.

Reuters navodi izjavu premijera Sanadera da će Hrvatska, kao "buduća članica NATO-a i zemlja koja je vrlo blizu članstvu u EU, svojim susjedima dati punu potporu" jer "vjerujemo da je i nama bolje, ako je našim susjedima bolje".

Francuska agencija AFP u naslovu navodi da Sanader i Cvetković inzistiraju na potrebi dijaloga. "Nije moguće da se razumijemo, ako ne razgovaramo", prenose se riječi srbijanskog premijera. AFP također navodi da dvije zemlje imaju otvorenih pitanja, i dodaje kako je odlučeno da će se ona rješavati od lakših prema težim, a kao najveće među njima ističe se hrvatska tužba za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Austrijska novinska agencija APA opisala je Sanaderov posjet Beogradu kao napor Hrvatske i Srbije da poprave bilateralne odnose "opterećene brojnim otvorenim pitanjima".

APA je prenijela ocjenu beogradskih medija da prednost imaju pitanja europskih integracija i suradnje.

U izvješću sa zajedničke tiskovne konferencije Sanadera i predsjednika srbijanske vlade Mirka Cvetkovića APA je izvijestila da Cvetković očekuje "vrlo brzo rješenje" nekih otvorenih pitanja, ali da je upozorio i na velike razlike u mišljenjima, posebice o pitanju Kosova te tužbi za genocid što ju je Hrvatska podnijela protiv Srbije.

Austrijska je agencija prenijela i Sanaderovu izjavu da Hrvatska neće zaboraviti najnoviju povijest, ali da ne želi ni živjeti u njoj, te odlučnost Hrvatske da pomogne Srbiji na putu u EU i NATO.

Sanaderovu poruku da se Hrvatska prema Srbiji neće ponašati kao Slovenija prema Hrvatskoj APA je protumačila kao aluziju na slovensku blokadu hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.

Slovenska agencija STA naglašava kako je Sanader u izjavi nakon susreta s Cvetkovićem rekao da je njegov posjet Srbiji, među ostalim, znak hrvatske potpore susjednoj državi u euroatlantskim integracijama. Prenose se i Sanaderove riječi da se Hrvatska prema Srbiji neće ponašati kao Slovenija prema Hrvatskoj.

Agencija Tanjug navodi da su dvojica premijera svojim sastankom pokrenula mnoga otvorena pitanja, ali i priznala da će za rješavanje nekih od njih biti potrebno više vremena. Prenosi se izjava srbijanskog premijera kako i dalje postoje krupne razlike u stajalištima Beograda i Zagreba koja se tiču teritorijalne cjelovitosti i suverenosti Srbije, odnosno hrvatskog priznanja Kosova, te hrvatske tužbe za genocid.

Naglašavaju se riječi premijera Sanadera kako se nedavna prošlost neće zaboraviti, ali da se u njoj neće živjeti, i njegova potpora Srbiji u integracijskim procesima.

Talijanska agencija ANSA navodi da se posjetom hrvatskog premijera Beogradu nakon dvije godine nastavlja dijalog negdašnjih neprijatelja, Hrvatske i Srbije. ANSA napominje da je to treći Sanderov posjet Srbiji, ali prvi nakon odluke Zagreba da prizna kosovsku neovisnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: