Svijet
0

Hrvatska: Eurokaz od 27. juna do 4. jula

FENA
Ovogodišnji, 21. festival Eurokaz održat će se od 27. juna do 4. jula u Zagrebu, a predstavit će osam novih naslova tematski objedinjenih temom "Tito - četvrti put", najavila je danas na konferenciji za novinare umjetnička ravnateljica festivala Gordana Vnuk.

Pokrenuta na inicijativu Eurokaza, ovogodišnja je tema postala međunarodni kazališni projekt s oko stotinu sudionika, umjetnika i stručnjaka. Taj kazališni projekt nastao je u suradnji s brojnim međunarodnim kazališnim grupama i institucijama, rekla je Vnuk.

Naglasila je da njihov posao nije bio politički i ideološki progovoriti o Josipu Brozu Titu, te da su oni koji nisu ništa znali o Titu krenuli u istraživanje i sada će u predstavama donijeti svoje poglede.

Ovogodišnji "Eurokaz" počet će s predstavom "Wedding & Trials" Branka Brezovca. Predstava je nastala u koprodukciji zagrebačkog Teatra &td, talijanske grupe Laboratorio Nove, hamburškog Kampnagela, skopskog MAG Culture & Experience i festivala Eurokaza.

Tito je sporedan lik predstave, ali sve što ona problemski nosi ukazuje na kontroverze koje se množe oko Titove povijesne uloge diktatora ili društvenog dobročinitelja, kazala je Vnuk.

Na Eurokazu će biti izvedene i predstave "Zeleno, zeleno", "Put u Jeruzalemsko", "Nasser & Tito ili kako sam naučio da volim socijalizam", "Tito, stanoviti dijagrami čežnje", "Betwixt and Between - Tito u Indiji", "Katalog heroja" i "Kučkini sinovi".

Eurokaz će završiti 4. srpnja, predstavom "Tito, četvrti put, Montaža" u kojoj će zajednički nastupiti svi sudionici ovogodišnjeg festivala u HNK-u, a nakon toga na otvorenom, na prostorima na i oko Trga maršala Tita.

Ovogodišnji "Eurokaz" bit će popraćen predstavljanjem knjige Marina Blaževića "Razgovori o novom kazalištu", dvama okruglim stolovima "Talent - rad - koncept" i "Titov učinak - o komunističkom razdoblju naše modernosti".

Slavoj Žižek održat će predavanje "Kako je staljinizam spasio čovječnost čovjeka", a bit će održane i dvije radionice koje će voditi Ahmed El Attar i Schoene Gegend.