|

Hrvati i dalje među najvećim euroskepticima

Hrvati i dalje među najvećim euroskepticima
0
F
FENA
14.12.2009. u 18:52
1
komentara
0

dijeljenja
Hrvati i dalje među najvećim euroskepticima
Hrvati su i dalje među najvećim euroskepticima u Evropi, manje od četvrtine građana drži da bi članstvo u Evropskoj uniji bilo dobro za zemlju, pokazuju rezultati Eurobarometra koji su u ponedjeljak objavljeni u Bruxellesu.
Prema istraživanju provedenom na hiljadu ispitanika u Hrvatskoj u razdoblju od 27. oktobra do 12. novembra ove godine, samo 24 posto Hrvata smatra da bi članstvo u Evropskoj uniji bilo dobro za njihovu zemlju, 37 posto ih smatra da bi to bilo loše, a 35 posto da ne bi bilo ni dobro ni loše.

Samo su građani Latvije, koju je financijska i ekonomska kriza najviše pogodila, skeptičniji od Hrvata, njih 23 posto smatra da je dobro što je njihova zemlja članica EU-a.

Prosječno u 27 zemalja članica EU-a 53 posto ispitanika smatra da je dobro što su njihova zemlje članice EU-a. Najviše pristaša članstva u EU ima u Luxemburgu i Nizozemskoj (74 posto), Irskoj (72 posto), Slovačkoj (68 posto).

U donjem dijelu ljestvice, iza Latvijaca i Hrvata, nalaze se Britanci (30 posto) i Mađari, kojih 34 posto smatra da je članstvo njihove zemlju u EU-u dobra stvar, prenosi Radio Slobodna Evropa.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...