Saudijska Arabija
0

VIDEO / Hrabra Hissa Hilal javno progovorila protiv fetvi

Sarajevo-x.com
Hrabra Hissa Hilal iz Saudijske Arabije stekla je veliku popularnost diljem svijeta, a ušla i u finale jednog arapskog showa nakon što je kroz svoju poeziju javno kritizirala vjerske vođe u svojoj zemlji.

Odjevena u crnu burku, majka četvero djece Hissa Hilal šokirala je i uzburkala javnost pjesmom u kojoj je napala vođe koji sjede na moćnim pozicijama i zastrašuju narod svojim fetvama i vjerskim ediktima.

Za svoju pjesmu Hissa je dobila 47 od mogućih 50 bodova, a publika ju je podržala gromoglasnim aplauzom. No, zbog pjesme koja je uzburkala javnost zatražena je i njena smrt.

Emisja "The Million's Poet“ je šansa za sve pjesnike da predstave svoja originalna djela, te se emitra uživo svake sedmice iz Abu Dhabija putem satelitskih stanica diljem arapskog svijeta.

Takmičari se ocjenjuju ne samo zbog načina recitacije pjesme nego i zbog njene tematike. No, do sada su uglavnom recitovane pjesme o ljepotama beduinskog života, ode vladarima, ili pjesme o jazu između siromašnih i bogatih.

No, hrabra Hilal je bila prva koja je javno progovorila i napala vjerske vođe i fetve.

"Moja poezija je oduvijek bila provokativna. To je način na koji se ja izražavam i dižem glas za arapske žene koje su utišali oni koji su ukrali našu kulturu i religiju“, kazala je Hilal prenosi AP.

Pjesmu koju je odrecitovala Hilal mnogi su shvatili i kao napad na moćnog saudijskog šeika Abdula Rahmana al Barraka koji je nedavno izdao fetvu prema kojoj svi oni koji se zalažu za studiranje i rad žena trebaju biti osuđeni na smrt.

Također pjesma je shvaćena i kao napad na tvrdokorne i moćne vjerske vođe u Saudijskoj Arabiji koji imaju utjecaj na TV stanice jer Hilal je pjesmu izrecitovala uživo na mediju koji je uglavnom dobro kontrolisan.

"Vidjela sam zlo u očima fetve u vrijeme kada je ono dozvoljeno postalo zabranjeno“, kazala je Hillal u svojoj pjesmi u kojoj također takav edikt naziva čudovištem koje je izlazi iz svog skrovišta svaki put kada se podiže veo s lica istine.

"Hissa Hilal je hrabra pjesnikinja. Izrazila je svoje mišljenje protiv fetvi koje utječu na živote brojnih muslimana“, kazao je al-Amini član žirija, dodajući da fetve nisu pravno obavezujuće već od zavisi od pojedinca da li će ih poštovati.

Hilal je kazala kako je čula za prijetnje smrću, ali je nisu zabrinule toliko da bi pobjegla nakon svega.