|

Houston: Velika brana se počela prelijevati, premašeni kapaciteti rezervoara, devetero mrtvih

Houston: Velika brana se počela prelijevati, premašeni kapaciteti rezervoara, devetero mrtvih
42
Klix.ba
29.8.2017. u 17:31
47
komentara
42

dijeljenja
1/5 Foto: EPA
2/5 Foto: EPA
3/5 Foto: EPA
4/5 Foto: EPA
5/5 Foto: EPA
Velika brana koja se nalazi izvan Houstona se počela prelijevati, a kapaciteti rezervoara zbog oluje Harvey su premašeni, saopćile su vlasti u Teksasu, javlja BBC.
Inžinjeri su pokušali spriječiti poplavu u obližnjiim naseljima ispuštanjem vode koju drži brana Addicks, no, zvaničnik za kontrolu poplave Jeff Linder je rekao da je nivo vode sada iznad ivice rezervoara.

Oluja Harvey je uzrokovala velike poplave u Teksasu, a sada pravi probleme i u Louisiani. Rekordne padavine su prisilile hiljade ljudi da napuste svoje domove, dok spasilačke ekipe pokušavaju doći do onih koji su zarobljeni.

Najmanje devet osoba je umrlo u okolini Houstona, od čega šest članova jedne porodice koja je pokušala pobjeći na sigurno.

Prelijevanje neće uzrokovati otkazivanje brane, ali će stvoriti dodatne probleme u mjestima nedaleko od rijeke Buffalo Bayou. Zvaničnici su zabrinuti i zbog brane Barker, koja kontroliše količinu vode u rijeci.

Američki predsjednik Donald Trump i prva dama Melania Trump su stigli u posjetu Teksasu kako bi vidjeli svu štetu koju je napravio uragan Harvey, koji je sada postao tropska oluja.

U međuvremenu kiša i dalje pada.

Harvey je najsnažniji uragan u Teksasu u posljednjih 50 godina. Trenutno se nalazi iznad Meksičkog zaljeva, a meteorolozi očekuju pogoršanje situacije u narednim danima.
Prijavi grešku


Komentari (47)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...