Financial Times
0

Horst Köhler - birokrata koji nije "našao svoje mjesto"

FENA
Horst Köhler (Foto: Reuters)
Horst Köhler (Foto: Reuters)
U povodu iznenadne ostavke njemačkog predsjednika Horsta Köhlera dnevnik Financial Times piše u utorak da je to udarac krhkoj koaliciji kancelarke Angele Merkel.

Köhler je bio na meti "neobično oštrih" kritika opozicijskih političara prošle sedmice zbog izjave da je sprečavanje regionalnih nestabilnosti od vitalnog značaja za Njemačku jer "otvara puteve slobodne trgovine", "radna mjesta i zaradu od trgovine".

Financial Times ocjenjuje da su okolnosti pod kojima je podnio ostavku podsjetnik kako je bio šef države koji "nikad nije našao svoje mjesto", da je veći dio života proveo kao birokrat koji je dogurao do zamjenika ministra finansija u vladi Helmuta Kohla da bi ga kancelar Gerhard Schröder predložio za prvog čovjeka MMF-a.

Mediji su prenijeli u ponedjeljak da je Horst Köhler, obrazlažući svoju odluku, rekao da podnosi ostavku zbog kritika koje su u zemlji izazvale njegove izjave o misiji njemačke vojske u Afganistanu.

Optužbe da je zagovarao protuustavnu misiju njemačke vojske da bi osigurao gospodarske interese nisu ni utemeljene ni opravdane, rekao je Köhler, dodajući da su iznošene bez dužnog poštovanja prema instituciji predsjednika, najviše političke dužnosti u državi.

U Njemačkoj se u proteklih nekoliko sedmica razvila žučna javna rasprava o ustavnosti i opravdanosti misije njemačke vojske u Afganistanu, a predsjedniku Köhleru upućene su oštre kritike jer je opravdao inozemne misije njemačkih vojnika dijelom i kao čuvanje njemačkih gospodarskih interesa.

Predsjednik gornjeg doma njemačkog parlamenta Bundesrata Jens Böhrnsen iz Socijaldemokratske stranke (SPD) privremeno preuzima obnašanje dužnosti predsjednika, navele su agencije.