{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Horor u Ramadiju: Osakaćena tijela leže na ulicama, 8.000 civila u bijegu od smrti

Klix.ba
18.5.2015. u 13:33
1
38
Horor u Ramadiju: Osakaćena tijela leže na ulicama, 8.000 civila u bijegu od smrti
1
Ulice Ramadija prekrivene su unakaženim tijelima nakon što su IDIL-ovi militanti osvojili grad i izveli masovna ubistva pripadnika iračkih snaga i civila koji su ostali u gradu. Blizu 500 osoba ubijeno je tokom proteklih dana, a 8.000 ih je u kolonama bježalo od smrti van grada.
Mnoga tijela bačena su u rijeku Eufrat. Mnoge zgrade i vozila su zapaljeni, dok je na zgradu vlade postavljena IDIL-ova zastava. Na Twitteru su objavili i fotografije na kojima slave, dok se iza njih vide napuštena vozila iračkih snaga i oružje.

Ključno strateško mjesto palo je u ruke militanata uprkos borbama i pomoći SAD-a u zračnim napadima.

Stanovništvo je prestrašeno i na snimcima se vide kolone ljudi koji bježe iz grada.
Premijer Iraka Haider al-Abadi naredio je snagama sigurnosti da ne napuštaju svoje pozicije oko Anbar provincije. Vojska je pozvala sve ljude, i sunite i šiite da se ujedine i zajednički odbrane svoju zemlju od IDIL-a.

Ramadi je počeo padati u petak, nakon što je preuzeta zgrada vlade. Najmanje tri vozača samoubice vozili su automobile s eksplozivom koji su se zabili u ogradu operativne komande Anbara, ubivši najmanje pet vojnika, a ranivši 12. Jedan policijski službenik kazao je da je tokom borbi nestalo 20 policajaca.

Za sada IDIL kontrolira više od polovine Anbar provincije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: